Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult


Paraules d’Opòton el vell, de Tísner


Trobada: 30/05/2011

Valoració mitjana: 3 (6 màxim)

Assistents: 13


La tertúlia ha comptat amb la participació de Xavier Ferré Trill, doctor en Sociologia i Història.

La conversa ha girat al voltant de la literatura de l’exili i de la personalitat dels escriptors que la integraren, especialment Tísner.

En Xavier Trill ens ha donat una lliçó magistral sobre l’obra. En destacaria els aspectes següents:

• L’existència real del poema èpic que explica la descoberta de Galícia, o més ben dit l’arribada, per part dels asteques.

• La ingent tasca de documentació històrica i antropològica realitzada per l’autor, que fa que més que davant d’una obra de ficció estiguem davant d’un assaig.

• El diversos nivells narratius: un protagonitzat pel narrador, que es presenta com l’encarregat de traduir al català un text escrit en nàhuatl; l’altre protagonitzat pel vell terrissaire Opòton, que explica la seva peregrinació en busca del déu Quetzacoalt i la seva arribada a les costes gallegues el 1489.

• El paral·lelisme que estableix entre el poble asteca i el català, ja que tots dos han vist la seva llengua i cultura postergades.

Posteriorment s’ha iniciat el debat que ha girat al voltant de la dificultat de la lectura, amb repeticions constants, anacronismes, etc, però també del seu interès ja que ens fa reflexionar sobre el centrisme dels universos culturals i fer una crítica de la història i de qui la conta: quan intenta explicar la vida i els costums gallecs des del prisma de la cultura asteca, ens semblen ridículs i absurds, i ens proporciona així un altre punt de vista sobre el contrast entre civilitzacions.


Share/Bookmark