Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult


Musclos per sopar, de Birgit Vanderbeke


Tertúlia del club de lectura
Trobada: 21/11/2011
Valoració mitjana: 4.7 (6 màxim)
Assistents: 20

La tertúlia ha comptat amb la participació d’Agnès Toda, llicenciada en Filologia catalana per la URV.

La conversa ha girat al voltant de l’autora i de la seva trajectòria personal, que marca alguns dels punts de la novel·la, com per exemple el trasllat de la família des de l’Alemanya oriental (RDA) a l’Alemanya occidental (RFA).


Posteriorment s’ha incidit en la volguda ambigüitat del títol, que s’ha potenciat a través de les portades triades en les successives edicions. N’hi ha que suggereixen un llibre de gastronomia, però les més actuals ja aposten per mostrar subtilment aquella violència en la que viu immersa la família protagonista.

S’han anat repassant gràcies a les puntualitzacions de la convidada i als comentaris dels integrants del club tots aquells aspectes de la lectura que han cridat més l’atenció:

• El llenguatge ple de repeticions

• El dibuix dels personatges, amb un pare autoritari, una mare submisa, una filla rebel i un fill tou

• Les relacions de submissió o de rebel·lia entre tots els integrants de la família protagonista

• La importància de les aparences: han de ser una vertadera família, o com a mínim ho han de semblar

Els punts en que tothom ha coincidit han estat en mostrar l’obra com un fil que es va cabdellant per mostrar tota la seva complexitat i la importància del final obert, que cadascú interpreta segons els propis desitjos.

Ha estat una trobada intensa perquè l’obra ha suscitat una certa controvèrsia que ha anat més enllà de la pròpia lectura. Hem parlat de com la cultura patriarcal continua influint en els models de família, de si la situació viscuda en la novel·la seria possible en l’actualitat, etc.

Us animo a continuar la participació afegint un comentari. Si no l’heu llegida, feu-ho perquè es tracta d’una obra curta però que no us deixarà indiferents.

Més informació a:



Share/Bookmark

2 comentaris :

Lectora empedreïda ha dit...

Encara bo que el llibre aquesta vegada ha agradat tothom en general. Té vàries virtuts, entre elles la brevetat, cosa que s'agraeix quan es tracta d'una obra diguem-ne que imposada, com són totes les que es comenten en un club de lectura. La trobada va resultar ben amena. Que no decaigui!

Anònim ha dit...

El vaig llegir quan es va publicar per primera vegada, fa un grapat d'anys.
Aquesta relectura m'ha convençut de la seva qualitat perquè m'ha impactat igual que en la primera lectura.

La descripció de la violència que envolta la relació familiar dels protagonistes et posa la pell de gallina!
RM