Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult

Aquesta setmana hem tingut la trobada mensual de Club de Lectura Adult amb un canvi de dia, l'hem traslladat de dilluns a divendres per necessitats tècniques.

Bon cop de falç!, de Ramon Gasch i Andreu González


Tertúlia del club de lectura
Trobada: 30/11/2012
Valoració mitjana: 5 (6 màxim)
Assistents: 14

La tertúlia ha comptat amb la participació d’un dels autors, Ramon Gasch, que ha estat presentat pel Regidor de cultura i planificació de ciutat, Francesc Garriga.




La tertúlia s'ha centrat en el personatge protagonista, en Joan Martí, l’hereu de Can Martí que viu en primera persona la tragèdia de la guerra i les seves repercussions:

“La guerra només serveix per a una cosa: donar més poder i més riqueses als poderosos que viuen en castells, es cobreixen els cossos amb sedes i velluts i es decoren la pell amb garlandes d’or. Com més bé viuen ells, més fam i misèria ens toca patir a la gent com tu i com jo. Cada cop, cada tret, cada gota de sang que vessis o facis vessar en la batalla és una mica més d’or per al rei i una mica menys de pa per a tu i els teus.”

Al llarg de la novel·la es van succeint fets històrics com per exemple la batalla de Montjuïc o el setge de Cambrils, però també vivim l’evolució psicològica del personatge i com els fets violents i les tragèdies que li toquen viure van forjant i remodelant la seva personalitat.

També s'ha parlat del procés creatiu i el Ramon Gasch ens ha explicat que ell parteix d’una idea i la transforma en una història d’una quinzena de pàgines que després va desenvolupant. Busca documentació a biblioteques, arxius i hemeroteques i en aquest cas li va ser de molta utilitat l’obra de Francisco Manuel de Melo, que descriu els fets com un bon cronista. També es va inspirar per al personatge protagonista en una casa pairal del seu poble natal, Santa Maria de Palautordera.



Finalment hem estat parlant de la dificultat de l’escriptura, especialment quan és a quatre mans, i aquí els integrants del club de lectura han comentat que hi ha una part del llibre escrita en 3a. persona mentre que n’hi ha una altra escrita en 1a. persona, però que el resultat final era bo ja que el conjunt no grinyolava.

I una curiositat, el llibre va tenir quatre títols diferents abans de tenir el definitiu i s’està treballant en una continuació.

Tant la biblioteca com els membres del Club volem agrair la generositat de l’autor per haver-nos fet uns regals inesperats: ha obsequiat tothom amb un exemplar de la seva novel·la “Núvol negre” i a més ens ha proposat una iniciativa literària: ens enviarà unes idees que els qui vulguin hauran de desenvolupar en una narració que després podrem posar en comú tots plegats. Què us sembla?

Comparteixo amb vosaltres una entrevista amb els autors que m’ha semblat força interessant!




Share/Bookmark