Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult


Un cop més, el darrer dilluns del mes, ens hem trobat per comentar la lectura proposada.

Bulevard dels francesos, de Ferran Torrent

Tertúlia del club de lectura
Trobada: 27/05/2013
Valoració mitjana: 5.3  (6 màxim)
Assistents: 14

La tertúlia ha comptat amb la participació de Ramón García Mateos, escriptor i professor de literatura espanyola a l’IES Cambrils,  que ha volgut compartir amb tots nosaltres una estona de conversa distesa al voltant d’una de les darreres obres de Ferran Torrent.

Ha iniciat la conversa el nostre convidat, que ha vingut col·laborant habitualment en les trobades del club. Ens ha parlat de les seves impressions sobre la lectura:
  • és una novel·la coral, amb personatges més rellevants que d’altres.
  • té tres línies argumentals que podrien funcionar separadament (la cèl·lula comunista, la història d’intriga policíaca i la del grupet de marginats)
  • enllaça de forma magistral el passat i el present
A continuació la conversa ja s’ha generalitzat i hem passat a parlar del retrat que fa de la ciutat de València i de la història política de la postguerra que s’ha barrejat amb històries personals d’alguns dels assistents.

Els personatges ens han semblat creïbles, amb llums i ombres, però absolutament humans, de carns i ossos. A la trama li hem trobat un punt d’originalitat en barrejar gèneres i èpoques diferents. En fi, Ferran Torrent ens ha semblat que ha madurat com a escriptor ja que fa uns anys vam llegir  Cambres d’acer inoxidable, que tot i resultar interessant no ens va semblar tan ben travada com aquesta, que està molt ben construïda i fa que les històries avancen i el lector s’hi reconegui.

Durant la tertúlia també hem llegit alguns fragments o frases que ens han semblat remarcables. Us en deixo un:

Als qui ens dediquem als negocis no ens interessa el malestar social ni els dictadors. Una democràcia suportablement corrupta, si fa no fa com la nostra, ens va bé. Més val un corrupte eficient que un honest inútil.



Share/Bookmark

1 comentaris :

Lectora empedreïda ha dit...

Es veu que la guerra del 36 i la posterior postguerra és una font inesgotable per als novel·listes. En aquest cas concret el Torrent ha sabut enllaçar passat i present d'una forma molt planera i creïble. Es nota la documentació prèvia i la realitat actual.
Ah, una cosa molt digna de remarcar del Club és que per primera vegada hi va haver més presencia masculina que femenina. Tota una novetat.