Cercar

Còmic recomanat


SACCO, Joe. La Gran guerra: 1 de julio de 1916: primer día de la Batalla del Somme. Barcelona: Penguin Random House, 2014

Habitualment us recomano novel·les que llegeixo però avui canviaré una mica de gènere perquè he trobat un còmic que m’ha impactat profundament i que us vull recomanar.

Joe Sacco és un premiat autor de còmics o novel·les gràfiques que retraten els conflictes bèl·lics en tota la seva cruesa. En aquesta obra retrata amb precisió gairebé fotogràfica una de les grans batalles de la I Guerra Mundial: l’1 de juliol de 1916 la Gran Bretanya i França van començar la Batalla del Somme contra els alemanys i es calcula que hi van morir 20.000 soldats britànics, 8.000 soldats alemanys i més de 40.000 soldats anglesos van ser ferits. Aquesta batalla ens és presentada per Sacco en una única il·lustració desplegable, que mesura més de set metres i que s’inspira en els tapissos medievals, que relataven visualment gestes heroiques. Hi veiem el desenvolupament de tota la jornada, des de la planificació per part dels comandaments al recompte de cadàvers del final del dia.

M’ha colpit la història que s’hi explica, tot i saber, de fa temps, que les batalles provoquen morts i les guerres son ferotges i només provoquen destrucció, dolor i desolació. La il·lustració em va impressionar pel gran format, que et permet avançar o retrocedir com si estiguessis veient una pel·lícula en blanc i negre i tot i que no té paraules ni color corprèn pel seu detallisme. L’acompanya un quadernet  on l’autor explica el perquè de la seva obra i que conté també explicacions sobre cadascuna de les làmines que formen el conjunt.

Us recomano molt especialment que descobriu aquesta petita joia. He trobat que és un magnífic al·legat contra la guerra, que trasbalsa i commou pel seu intent de capturar l’horror viscut a les trinxeres, la desolació de veure com cauen ferits o morts els teus companys, la desesperació de no saber si en acabar el dia continuaràs viu...


Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark