Cercar

Recomanats Sant Jordi/eBiblio



Sempre diem que Sant Jordi és una diada especial, però aquest any, creieu-me és ben, ben especial, per les raons que tots sabem. Avui és un moment per apostar per la imaginació i les ganes de passar-s’ho bé, ingredients fonamentals per a transformar el confinament en un dia màgic, com cada any.

Em sap una mica greu pensar que no us podem oferir tants i tants llibres que tenim dedicats a Sant Jordi i la seva llegenda a vegades explicada de manera tradicional,  a vegades totalment innovadora. Els nostres usuaris més petits s’ho passen genial amb els personatges. No deixeu que això es perdi, la història del cavaller amb més renom de Catalunya!, i entreu a l’e-biblio podreu trobar llibres per a llegir als més petits.

Sant Jordi i el drac d’Antoni Garcia Llorca. A través del vers lliure i de les il·lustracions veiem que “...no és un drac corrent, és una veritable bèstia! I sabeu què es disposa a fer aquesta bestiota sense escrúpols? Menjar-se ni més ni menys que la princesa...”

Marius Serra també es va apuntar a aquesta llegenda a través de la poesia:
A la vila de Montblanc
La gent vivia espantada
Per un llangardaix gegant
Que era gran i mossegava
(Llegenda de Sant Jordi)

Ja estem situats, coneixem la llegenda d’aquest important personatge, ara potser volem veure’ns immersos encara més en situació? Poseu-vos el cinturó i transporteu-vos amb l’e-bilbio a l’ambient que tots coneixem i enyorem .

Pels més petits tenim Els Xunguis a Sant Jordi Segur que ens ambientarem amb llibres, roses, cavallers, dracs i els Xunguis, encara que extraterrestres una mica catalans per part de pares, els seus autors són Ramis i Cera.




Per tots nosaltres també el dia 23 és el dia del enamorats oi? Així que si esteu romàntics què us sembla llegir una acurada selecció de poemes d’amor preparada per Jaume Subirana a 23 roses per Sant Jordi?

És una diada molt nostra i tant important que té un gran ressò fins i tot internacional, tal com ho demostra Vicenç Pagès al seu llibre Un sant Jordi a Eslovènia. Llibre que retrata el món literari d’aquest país, a partir de la seva experiència de la diada que els eslovens han adoptat de la nostra tradició.

Si us va més la intriga us aconsellaria dos novel·les ambientades en aquest dia:

-Digues un desig.  Jordi Cabré ens presenta una trama molt original. El llibre més venut de Sant Jordi és un llibre autobiogràfic d’un autor, però en realitat ell no l’ha escrit. Qui l’ha suplantat? Per què?  El personatge començarà un camí ple de perills que li pot costar la vida.
-La novel·la de Sant Jordi. La majoria vivim aquest dia de manera festiva, entranyable, però en canvi els escriptors i editors viuen una jornada totalment diferent. Marius Serra fa un retrat satíric de tot aquest engranatge, dels fils que el mouen. Us deixaré les 4 paraules amb que la descriuen: Àcida, negra, mordaç i irreverent. A que us bé de gust començar la seva lectura?

Llibres per petits de la llegenda de Sant Jordi, lectures amb l’eix central d’aquesta diada i ara ens tocarà parlar dels premis Sant Jordi.

Molts llibres premiats per Sant Jordi demostren una qualitat literària que perdura al llarg del temps i ens convida a la seva lectura. Així que recomanaria sense dubtar la lectura d’un premi de l’any 1976 de la sempre actual Montserrat Roig, que va guanyar aquest guardó amb El temps de les cireres. Si no l’heu llegit us convido a fer-ho a través de l’eBiblio.

Si voleu avui feu una cerca a la plataforma per “Sant Jordi”. Trobareu tots els premis disponibles i alguns finalistes amb un breu resum que us farà més fàcil la tria, segons les vostres preferències. Us enumeraré alguns per fer-vos la boca aigua:

2001 No miris enrere/ David Castillo
2008 El nas de Mussolini/ Lluis-Anton Baulenas
2009 La dona que fugia de la boira/Albert Llimós (finalista)
2010 L’home de la maleta/Ramon Solsona
2014 L’Àguila negra/Joan Carreras
2015 La vida sense la Sara Amat/ Pep Puig
2016 El setè àngel/ Cirici David
2017 Jo sóc aquell que va matar Franco/ Joan Lluís Lluís



Segurament us vindrà a la ment el premi del 2019 per David Nel·lo amb el títol Les amistats traïdes

Tots coneixereu aquest autor, que a la seva trajectòria porta una quarantena de títols i tot un seguit de premis literaris com el Prudenci Bertrana, el Marian Vayreda, el Roc Boronat, Gran Angular... Ha escrit una àmplia obra destinada al públic infantil i juvenil, amb molts títols traduïts a diversos idiomes. A més d’escriptor és traductor d’anglès i italià. Aquest premi de Sant Jordi el consolida com a un dels autors més interessants del panorama actual de la literatura catalana. 
A la seva obra, Les amistats traïdes, planteja tot un seguit de qüestions: l’amistat, els límits de l’ambició, de l’èxit. Una nova versió del mite de Faust que l’escriptor transforma en una lectura més que recomanable.

FELIÇ SANT JORDI!!!!


Rosana Villagrasa Andrés


Share/Bookmark