Cercar

Recomanats eBiblio



Aquest diumenge es celebra el dia mundial del reciclatge. Encara recordo la novetat que ens va suposar aquella varietat de contenidors de diferents colors, el no saber exactament on havies de llençar les escombraries de casa.  Això va a residus genèric? al contenidor de plàstic?
Ara tot està ja assumit, o no? Us proposo utilitzar l’eBiblio com a una eina per a treure l’entrellat.
Si volem tenir tot clar i no ens fa mandra un llibre més aviat tècnic i específic del tema ens podrem endinsar a la lectura de Gestión integral de residuos. Análisis normativo y herramientas para su implementación de Marlybell Ochoa.
Una lectura amb un caire totalment oposat: Barcelona. Los vagabundos de la chatarra, còmic de Jorge Carrión.



“El mundo genera 1,3 billones de toneladas de residuos sólidos anuales...Por mucho que nos esforcemos en destruir y reciclar, multiplicamos las ruinas de nuestro consumo. El arquitecto holandés Rem Koolhaas ha hablado del Junkspace”, es espacio residual, el mundo basura: el progreso es un mito inmaterial que deja a su paso un grueso y metérico rastro de mierda”   (pròleg)
L’autor es va basar en un fet real, la vida al voltant d’una nau abandonada convertida en una ferralleria il·legal.  A partir del reciclatge del metall fa un retrat del desnonament, la injustícia, desequilibri i precarietat social, emigració, corrupció urbanística. Tot un reportatge social que retrata una part de Barcelona.



Una de les claus del reciclatge és l’aprofitament, donar l'oportunitat als residus d'una altra vida. Operaciones de reparación de Prendas de vestir y ropa de hogar. Manual molt específic i tècnic de Maria Luisa Fernández on parla dels riscos laborals en aquestes reparacions, incloent les referents a les mesures de conservació i de reciclatge del residus. Encara que si em permeteu ser més creativa m’estimo més el llibre de Sonia de la Varga Reciclaje creativo. Manualitats, accessoris, adorns, tot a partir de diaris, closques de fruits, llaunes, cartrons. Un munt d’idees que podem posar en pràctica per a donar una segona vida als residus.



Com gestionem el reciclatge diu molt de les prioritats que tenim  a les nostres vides i el consum responsable és un pas previ molt important a tenir en compte. Sobre aquest tema a mi em va encantar Residuo cero en casa de Bea Johnson, que tal com diu el subtítol es tracta d’una guia domèstica per a simplificar la nostra vida. L’autora comparteix què és allò que fa en el seu dia a dia per a no generar cap residu et dona idees, enllaços d’interès. La veritat és una lectura molt i molt pràctica i engrescadora que et generarà canvis en els teus hàbits personals, segur, com a mi em va passar.

Tenim altres lectures en aquesta mateixa línia com a Plàstic detox de José Luís Gallego, llibre pràctic que ensenya al lector alternatives al consum del plàstic sense haver de canviar radicalment l’estil de vida.

Vivir sin plástico de Patricia Reina. L’autora i Fer van obrir l’any 2015 un bloc on van començar a publicar les fotos de tots els residus plàstics que generaven, a escriure sobre les alternatives que trobaven a l'ús diari de plàstics, a fer entrevistes... Es van convertir en un punt de referència a les xarxes sobre el tema. Si voleu investigar

Hi ha molts més llibres actuals que tracten el tema d’una manera divulgativa des de la perspectiva del consumidor amb poder de decisió real. Com a petita mostra també  tenim Deja el plástico escrit per Will McCallum, director de Océanos de Greenpeace Reino Unido desde 2015. 

 Dins d’aquesta línia m’agradaria citar dos llibres de caire juvenil que segur que us poden atrapar: Ahora o nunca de Marc Grañó i La tierra de Ana, una faula sobre el medi ambient i el clima del nostre planeta, escrit per Jostein Gaarder, autor per tots conegut.

Com veieu el tema del reciclatge dona per a molt, ja que a partir d’ell es generen molts altres com el consum, l’ecologia, la gestió efectiva del medi ambient. Un no parar de lectures que podeu preparar per aquest cap de setmana!


Share/Bookmark