Cercar

Andreu Carranza: L’hivern del tigre


L’hivern del tigre”, l’obra que hem triat per a comentar dintre de la tertúlia del Club de lectura conté diversos ingredients: d’una banda un protagonista carismàtic, el general Cabrera, un dels militars més importants del s. XIX, i de l’altra un context històric molt interessant, el de les guerres carlines.

La seva primera incursió en el tema del carlisme va ser amb “Anjub. Confessions d’un bandoler” que encetava aquest tema, tot i que amb una altra vessant. Aquí el protagonista és un bandoler, no un cabdill militar, però tots dos comparteixen un instint i un atzar que els portaran a convertir-se en llegendes o mites. També comparteixen un mateix paisatge vital, el de les Terres de l’Ebre, i aquí si que caldria agrair a l’autor que incorpori aquests paisatges a l’univers literari; i que ho faci amb tot el que comporta, una identitat pròpia, una manera de parlar, de viure i un context, a la vegada que incorpora també un substrat, diguem-ne màgic, a les històries que ens explica.

La força del paisatge, els personatges de carn i ossos, les històries de la gent corrent, del poble, que va patir una època especialment cruenta i de lluita fratricida, ens fan viure la història intensament. I també ens fan pensar en episodis més recents de la nostra història, aquest enfrontament periòdic que treu el pitjor de cadascú i que enfronta germans amb germans o pares amb fills.

És una novel·la difícil de classificar en un gènere concret: històrica, biogràfica, integrada en una mena de realisme màgic... per la que plana la figura sempre important d’un personatge que encara recorre les Terres de l’Ebre i el Maestrat, encara que sigui com “un espectre”.

A continuació posem un enllaç a l'article que la Revista Cambrils va publicar sobre la tertúlia del passat 30 de gener amb Andreu Carranza:


Share/Bookmark