Cercar

Llibres comentats a Ràdio Cambrils


Ja estan disponibles els recomants d'aquesta setmana. No us els perdeu!

ROBERT, Judit. La fada Xiela. Tarragona: Arola, 2011

Àlbum il·lustrat protagonitzat per la Xiela, una fada diferent. Ella no és espectacular, ni vistosa com les altres fades, tampoc hi comparteix els gustos a l’hora de vestir-se ni sembla que tingui cap poder, i això fa que les altres fades se’n sentin avergonyides i la tinguin amagada i tancada en una habitació. Una nit, la Xiela decideix sortir a veure món per mirar de trobar el seu poder i també de millorar el seu aspecte de manera que tothom en veure-la la reconegui com una fada. I si teniu curiositat per conèixer el resultat del viatge haureu de llegir el llibre ...

La història ha estat escrita per Judit Robert, que treballa a la secció infantil de la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp i viu de primera mà la il·lusió dels infants per les històries i experiències que els llibres els proporcionen. La il·lustradora és Cristina Caupena, que treballa en una escola i sent una gran passió per les arts plàstiques i especialment pel dibuix.

És un llibre editat amb molt de gust: cada aventura de la petita Xiela té un color diferent de paper de fons, però sempre juga amb una mateixa gama, la dels colors de la roba de la Xiela, que són colors càlids: blaus, vermells, terrosos. Al final trobem una guia de lectura del conte així com un punt de llibre per marcar l’aventura o la il·lustració que més ens agradi.

Més informació a:
Bloc Somnis de paper


Barrufets. La vila del llac dels Barrufets. Barcelona: Base, 2011
Barrufets. La gran barrufeta. Barcelona: Base, 2011

Els barrufets, personatges de còmic creats pel dibuixant belga Peyo, van aparèixer dins d’un altre còmic, el de Jan i Trencapins, que vivien aventures a l’Europa medieval. En una d’elles recuperaven un flauta màgica i es trobaven amb un barrufet. Aquest és va convertir en un personatge popular i va donar lloc al naixement de la sèrie el 1958. Des de llavors han aparegut en multitud de mitjans i els anys 70 van fer el salt al cinema i posteriorment, als anys 80, la companyia Hannah-Barbera va crear una sèrie de televisió.

Les seves aventures s’han adaptat a diverses llengües, traduint també els noms dels personatges. El nom en català els ve d’una paraula antiga que identificava un dimoniet i va ser usat a Cavall fort per Albert Jané, l’any 1967.

La societat barrufeta és similar a la humana, sempre passada pel sedàs dels contes infantils o els mites i amb tocs d’humor. Està mal vista la mandra o voler infringir les normes. Tots són iguals, amb l’excepció de petites diferències, i representen professions o característiques morals. Inicialment l’únic personatge femení era la Barrufeta, creada per l’enemic Gargamel, per tal de crear divisió entre els barrufets; els personatges femenins augmentaran posteriorment amb la creació de la Barrufina, també creada per Gargamel.

Més informació a:


Share/Bookmark