Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult


El llapis del fuster, de Manuel Rivas

Tertúlia del club de lectura
Trobada: 28/05/2012
Valoració mitjana: 4.75 (6 màxim)
Assistents: 18

La tertúlia ha comptat amb la participació de Ramón García Mateos, escriptor i catedràtic de Llengua i literatura castellana a l’IES Cambrils

La conversa ha girat al voltant del llibre escollit amb una primera pregunta: Perquè l’hem llegit en català si l’autor escriu en castellà i en gallec? La resposta és que la va escriure en gallec i com que n’havíem de triar una traducció, hem escollit la catalana.

Ha estat una obra que ha agradat força tant per l’estil narratiu, similar al de la literatura oral amb pinzellades de realisme màgic, com per la història que explica i la potència dels personatges principals.

La història podríem dir que està centrada en aquest llapis de fuster, que dóna títol a l’obra i que actua com a talismà o catalitzador de les diverses històries que s’hi van trenant. L’acció està situada en un passat pròxim però fa moltes referències a la guerra civil i a la postguerra amb totes les atrocitats i horrors que va comportar, però ho fa de manera tendra, sense amagar res però també sense magnificar res.

El debat ha incidit en els personatges de les històries, la crueltat d’un temps i d’una guerra, que encara ens resulta propera, del caràcter gallec i també s’ha fet menció de la pel·lícula d’Anton Reixa, protagonitzada per Luís Tosar en el paper d’Herbal i Tristán Ulloa en el del metge Da Barca.





Share/Bookmark

1 comentaris :

Lectora empedreïda ha dit...

No m'havia apropat mai a l'obra de Manuel Rivas i aquesta novel·la m'ha deixat enlluernada. És el treball d'un mestre de la paraula escrita i un magnífic narrador. A despit del criteri d'alguna dels assistents a la trobada sobre la seva extensió, crec que no li calien més paraules per deixar totalment arrodonida la història.
Espero l'ocasió de tornar a endinsar-me pel meu compte en el món del Rivas, en la confiança que no em decebrà.