Cercar

Et recomanem...


El Premi Llibreter és un d'aquells que mai no em decep, per això vaig prendre en préstec el premiat del 2012 en Literatura catalana:

CUARTIELLA, M. Mercè. Germans, gairebé bessons. Figueres: Brau, 2012



És una obra relativament breu, no arriba a dues-centes pàgines, fàcil de llegir però intensa pel retrat dels personatges protagonistes: dos germans, el Joan i l'Ester, i la Raquel, esposa del primer. La relació entre els germans és complexa, està molt marcada per un secret d'infantesa, i és molt excloent ja que l'esposa i cunyada sembla que més aviat els faci nosa.

La novel·la ens relata sis dies en la vida d'aquest triangle protagonista. Tot comença quan en Joan explica a les dues dones que ha contret un deute de joc i que cal reunir una quantitat de diners força elevada. Cadascun iniciarà la recerca dels diners per la seva banda i sense tenir en compte els esforços dels altres ni buscar-ne la cooperació.

M'ha agradat la seva estructura: sis capítols, sis dies, que generen un crescendo de tensió; el retrat d'uns personatges complicats, individualistes i obsessius; l'estil narratiu, que barreja monòlegs, diàlegs i reflexions.

"Però el del banc no era un pobre infeliç, s'assemblava més aviat a l'oncle ric de l'ànec donald. Esquerp, antipàtic i desconfiat però sense el seu bon cor. O encara que el tingués, seria absurd refiar-se d'ells. Segur que a la Raquel no l'haurien tractat amb tanta rudesa. Hauria posat cara d'heroïna del cinema mut davant de King Kong, d'orfeneta lligada a les vies del tren o hauria tret un mocador brodat per assecar-se, amb una punta delicada, una llàgrima inexistent. No li haurien donat el préstec igualment, és clar, però com a mínim li haurien somrigut mentre li miraven l'escot." 


Share/Bookmark