Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult



Negra memòria, de Mireia Vancells

Tertúlia del club de lectura
Trobada: 31/01/2014
Valoració mitjana: 5  (6 màxim)
Assistents: 24

El passat divendres 31 de gener a les 19 h vam tenir una trobada amb l’escriptora Mireia Vancells, guanyadora del Premi de narrativa marítima vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2012. La trobada va comptar amb l’assistència dels integrants del club de lectura adult als quals es va afegir d’altra gent que havia llegit Negra memòria i tenia interès per conèixer l’autora i compartir detalls de la lectura. El Campus Extens de l’Antena del coneixement de la URV també va col·laborar en l’acte.

Francesc Garriga, Regidor de Planificació de ciutat i Cultura, va adreçar unes paraules de presentació als assistents iniciant així l’activitat. Posteriorment Mireia Vancells va començar a desgranar les interioritats de la novel·la: com la conversa amb una amiga va desvetllar la seva curiositat per les activitats d’alguns vaixells que des del Maresme feien les Amèriques, la tasca d’investigació i documentació per a construir una història versemblant i  detalls sobre els personatges o el desenvolupament de la història.


Cal destacar que l’opinió generalitzada va ser molt positiva, que l'obra va agradar i que la possibilitat de comentar-la amb l’autora sempre resulta molt atractiva perquè se li poden plantejar els dubtes que han anat sorgint durant la lectura.

Desvetllem només alguns detalls de la conversa sobre aquesta novel·la, marinera i històrica, ja que no voldríem descobrir-ne tots els secrets:

El tema de l’esclavitud, el comerç i el tràfic d’esclaus va ser un dels elements  cabdals de la conversa. El silenci social i històric sobre les activitats d’alguns indianos, d’alguns vaixells que feien les Amèriques i fins i tot el fet que en algunes poblacions encara sigui tabú parlar de segons quins temes: Massa secrets, massa silencis (pàg. 14) s’ha anat repetint amb diferents matisos al llarg de la trobada.

Van agradar gairebé per igual les dues parts en què podríem dividir l’obra: la presentació del personatge protagonista, Gabriel Batalla, i la seva aventura marítima; la seva vida a Puerto Rico i el retorn posterior. 

Vam trobar-hi ecos de novel·les marineres, però també d’autors com García Márquez (la vida a Puerto Rico té un aire a Macondo) o Laura Esquivel (l’aprenentatge de Gabriel Batalla com a cuiner i l’amor amb què ho fa)

Finalment dir-vos que us la recomanem perquè a part de ser una lectura amena i fàcil hi descobrireu aspectes de la nostra història recent que ens són bastant desconeguts. Navegareu a vela i n’aprendreu vocabulari i a més hi trobareu alguna recepta de cuina amb la que experimentar i que l’autora ens va desvetllar que havia descobert gràcies a La cuynera catalana



Share/Bookmark