Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult

Stoner, de John Williams

Tertúlia del club de lectura
Trobada: 28/04/2014
Valoració mitjana: 5.5  (6 màxim)
Assistents: 12

La tertúlia, que ha comptat amb el suport del Campus Extens de l’Antena del coneixement de la URV, ha estat dirigida per Rosa Maria Vilella, llicenciada en Dret (URV 1996) i en Humanitats (UOC 2010), i ha comptat amb la participació del Regidor de Planificació de ciutat i Cultura, Francesc Garriga. 

Després d’una breu introducció hem encetat la conversa perquè tots els participants a la tertúlia tenien moltes ganes de dir-hi la seva, ja que la novel·la havia suscitat emocions intenses.

Stoner, de John Williams, és una obra que va ser publicada per l’editorial Baile del sol  el 1965 i gràcies a les bones crítiques i les recomanacions entre lectors ha anat fent camí fins als nostres dies. 

El seu protagonista és un jove criat en una granja que va a la Universitat per estudiar Agricultura i així ajudar a millorar l’economia familiar, però la trobada amb el professor de literatura Sloan canvia el seu destí. Stoner decideix canviar els estudis d’Agricultura per la Literatura i iniciar un nou camí que el portarà a convertir-se també en professor de la Universitat on ha assistit com a alumne. Hi ha un cert paral·lelisme entre la vida de l’autor i la del seu protagonista ja que John Williams també venia de família pagesa, es va formar a les Universitats de Denver i de Missouri i hi va exercir com a professor.

Els integrants del club hem quedat enlluernats per l’aparent senzillesa de la història i la manera com està escrita. Ens parla de sentiments, d’infelicitat i de passió per la feina ben feta, i provoca en nosaltres sentiments contradictoris; d’una banda estimes el protagonista i te’l sents molt proper i de l’altra esperes que reaccioni de manera diferent i et molesta que no ho faci, però li acabes perdonant perquè saps que no és un home especialment lluitador, més aviat va encaixant com pot els vaivens de la seva vida. Si hi reflexionem ens adonem que tan sols la Literatura és el que dóna sentit a la seva vida, sembla que és l’únic que li aporta satisfacció i la resta d’aspectes de la seva vida no són gaire importants, són només: circumstàncies.

Finalment hem anat repassant diferents moments de la novel·la que ens han semblat especialment significatius: l’enlluernament primer davant d’un sonet de Shakespeare, les relacions amb els seus amics i companys de professió, les relacions amoroses i especialment la relació amb la seva filla, que ens ha colpit profundament a tots. Hem arribat a la conclusió que el que ens ha impactat tan profundament és la qualitat de la narració, com se’ns explica una vida aparentment anodina i com Stoner sembla tan real com si el coneguéssim personalment.

Us en recomanem la lectura perquè és un llibre que no passa de moda i que estem segurs que no us deixarà indiferents.


Share/Bookmark

1 comentaris :

Lectora empedreïda ha dit...

Una gran obra que ha agradat molt.