Cercar

Trobada del club de lectura adult

Nocturn de sant Felip Neri, de Sebastià Bennasar
Tertúlia del club de lectura
Trobada: 20/10/2014
Valoració mitjana: 5.8  (6 màxim)
Assistents: 30


Ahir al vespre ens vam trobar amb Sebastià Bennasar i Jordi Fernando, d'Editorial Meteora, per comentar el llibre Nocturn de sant Felip Neri. Hi van participar el club de lectura adult i el club de Lectura Fàcil, que se n'havia llegit diversos capítols.

La història que s'hi desenvolupa és la següent: Clara Bertran, una noia cega d'una antiga família barcelonina, encarrega a Carles, un escriptor que malviu de la literatura, la redacció d'un llibre sobre un músic de carrer, que s'ha instal·lat a Barcelona fugint de la guerra dels Balcans. Tots tres personatges conformarien, en paraules de l'editor, una visió diferent de Barcelona: Clara la visió del passat, Carles la del present i Franz la del futur, amb totes les aportacions dels nouvinguts que van incorporant-s'hi.


Després d'unes breus paraules d'agraïment i presentació per part de Francesc Garriga, Regidor de Cultura i planificació de ciutat, va prendre la paraula l'autor, Sebastià Bennasar, iniciant-se així una conversa que ens va portar a descobrir que havia estat treballant 7 anys en aquesta novel·la.

Tothom va coincidir en la versemblança dels personatges, en la seva humanitat gràcies als clarobscurs de les seves personalitats i en l'originalitat de la novel·la escrita en segona persona, un fet que tal i com va comentar l'autor té la seva dificultat ja que sembla que interpel·li directament al lector. També van destacar algun capítol que els havia emocionat especialment, com per exemple el dedicat a la presó Model i que l'autor coneix molt bé ja que hi va impartir un curs d'escriptura.

Altres temes que van sorgir van ser el retrat d'una Barcelona que en opinió de Bennasar s'està "lloretitzant" i tornant cada dia més inhòspita per als barcelonins, especialment els que viuen al nucli històric, l'homenatge als llibres i a la història de la cultura, amb referències explícites a Borges o Pedrolo, i a les biblioteques com un espai que preserva la cultura i la memòria.

Finalment també es va parlar de la música que impregna la novel·la ja des del seu títol. Des de la biblioteca, conscient de la seva importància n'hem fet una llista de reproducció, amb la plataforma Grooveshark
.


Share/Bookmark

1 comentaris :

Lectora empedreïda ha dit...

Aquest escriptor és un pou de ciència, gairebé tan gran com la seva humanitat. És una delícia escoltar-lo.