Cercar

Trobada del club de lectura adult


Germans, gairebé bessons, de Ma Mercè Cuartiella
Trobada: 25/05/2015
Valoració mitjana:  4.8 (6 màxim)
Assistents: 10

La lectura escollida ha estat fàcil de llegir, és relativament breu, però molt intensa per la descripció de les personalitats dels protagonistes. Alguns han coincidit en explicar que la lectura els havia arribat a angoixar, literalment.

Hem començat parlant de M. Mercè Cuartiella i de la seva obra narrativa, per passar després a analitzar detalladament diversos aspectes de Germans, gairebé bessons. Hem parlat de la seva estructura: sis capítols que fan referència als dies que falten per tornar els diners d’un deute de joc contret per Joan, un dels germans protagonistes, i com el mateix títol de cada capítol: primer dia, segon dia, etc. va generant un crescendo de tensió. També ens hem fixat en les personalitats dels triangle protagonista, els germans Joan i Ester, i la Raquel, esposa del Joan; tot tres complicats, individualistes i obsessius, amb unes relacions, entre ells, força tortuoses. Hem conclòs que en Joan és un irresponsable, l’Ester una manipuladora i la Raquel una patidora, que tots tres són incapaços de fer un esforç i ajuntar-se per a trobar una solució al problema que els angoixa; en canvi les dues dones inicien una mena de competició per intentar resoldre’l individualment i presentar-se com a salvadores davant del Joan. Ens trobem per tant davant d’unes relacions eminentment tòxiques!

El que ens ha agradat més és l’estil narratiu de l’autora, la seva barreja de monòlegs, diàlegs i reflexions. També la seva habilitat per mostrar uns personatges tan complexos, tan incapaços d’estimar i de deixar-se estimar, i tanmateix atractius.

Hi hem destacat també una referència meta-literària, la de Sylvia Plath, que no apareix mai citada amb el seu nom; només la descobrim a través de les paraules de la Raquel i de la seva mare:
”llegia amb avidesa les pàgines d’aquella dona una mica trastocada que havia viscut cinquanta anys enrere en un altre país que no tenia res a veure amb el seu i veia clarament que s’hi assemblava molt. Se sorprenia profundament de comprendre amb tanta precisió el buit, l’aïllament que patia.” 
 
“una neuròtica amb depressió nerviosa que acaba posant el cap al forn…”



Les frases i fragments que cadascú va escollir de la lectura les trobareu a Viquidites.

I aquí teniu també el tràiler de la pel·lícula, que comentava Júlia, sobre la vida de Sylvia Plath



Share/Bookmark