Cercar

Infantils recomanats


ALONSO, Javier. Jane Goodall.[Barcelona]: Emse Edapp, cop. 2017. I 92Goodall
LLORET BLACKBURN, Víctor. Marie Curie. [Barcelona]: Emse Edapp, cop. 2017.
I 92Curie

Mis pequeños héroes és una col·lecció de biografies pensades per als infants. En elles el personatge protagonista s’explica en primera persona, mostrant les seves vivències, inquietuds i valors, de manera que el lector o lectora s’hi pot identificar fàcilment. 

N’he triat dues, dedicades a dues dones excepcionals Marie Curie i Jane Goodall, on es posa de manifest que ho van tenir molt difícil per complir els seus somnis. Elles van haver de fer un esforç extra només pel fet de ser dones ja que l’accés a l’educació superior o el reconeixement científic no ha funcionat sempre en termes de paritat o igualtat:

Marie Curie no va poder estudiar a la universitat de Varsòvia, que no admetia dones, i després de cursar estudis a la Sorbona i ser la primera dona en aconseguir un doctorat en Física no va poder quedar-s’hi com a investigadora de laboratori també pel fet de ser dona. Tanmateix no va deixar de lluitar i la seva vàlua com a científica es va reconèixer amb dos premis Nobel: al 1903 el de Física i al 1911 el de Química. 

Jane Goodall va exposar les conclusions del seu innovador treball sobre els ximpanzés a la universitat de Cambridge sense obtenir el reconeixement dels professors que van considerar un handicap la seva proximitat als animals.   

Al final dels llibres trobem diverses propostes didàctiques:  “Esta es su historia” resumeix els moments claus de la vida de la protagonista i a continuació trobem altres propostes de joc i d’observació.  

PRÉVOT, Franck. Wangari Maathai: la dona que va plantar milions d'arbres. Barcelona: Blume, 2017.I 92Maathai

Àlbum il·lustrat que ens explica la vida de l’activista i premi Nobel de la pau Wangari Maathai, que va lluitar de manera incansable pels drets de les dones i en contra de la desforestació del seu país. 

La història de la Wangari ja s’ha explicat moltes vegades i recordo que ja us la vaig comentar en recomanar-vos Plantant els arbres de Kenia, però la seva lluita a favor dels drets humans i en defensa del medi ambient és tan potent que no m’he pogut resistir a recomanar-vos de nou que repasseu la seva vida, ara amb la proposta de Blume: tot va començar amb la petita Wangari ajudant la seva mare i conreant un petit jardí que li havia confiat i on va “aprendre a cavar i a plantar. I a fer-ho una vegada i una altra. A l’ombra de la gran figuera, la seva mare també li va ensenyar que “un arbre val més que la seva fusta”, unes paraules que no oblidarà mai a la vida.

Aquesta no va ser l’única lluita de Wangari que pel fet de ser una nena semblava que tingués un destí diferent al dels seus germans nois: “les noies han d’ajudar la mare a buscar llenya per fer foc, a cuinar, a tenir cura dels germans petits i a conrear els camps, abans de casar-se i de tenir fills” però gràcies al suport del seu germà gran i de la seva mare va poder anar a l’escola i després a la universitat nord-americana.

En tornar a Kenya queda impressionada: "pràcticament ja no hi ha animals salvatges, que han fugit per l’amenaça de les motoserres... els rius són fangosos; la terra és arrossegada per les pluges perquè ja no hi ha arrels d’arbres que la retinguin... El clima es torna més sec...” I la Wangari decideix actuar fundant el moviment Cinturó Verd, anant de poble en poble parlant en nom dels arbres: “En tot Kenya, Wangari crea vivers que entrega a les dones de zones rurals, i fins i tot els dona una gratificació per cada arbre que creix bé. Els ministres i els seus amics que s’enriqueixen devastant els boscos volen impedir que segueixi la seva lluita Qui és aquesta dona que els desfia amb veu ferma en un país on totes les dones han d’escoltar els homes i abaixar els ulls davant seu?

Us recomano que gaudiu d’aquest àlbum que a través d’unes fantàstiques il·lustracions plenes de color ens transporten a l’Àfrica i ens fan viure el dia a dia d’una dona valenta! 


Share/Bookmark