Cercar

Novetat recomanada


Quan llegim entrem a través de les paraules en tot un món que se’ns presenta a vegades fantàstic, altres real i tenebrós, moltes romàntic, intrigant... No hi ha dubte que l’autor crea en cada llibre tot un univers i que els lectors fan de cada lectura una visió personal que si no volem dir que ens enriqueix, hem de reconèixer que ens transforma. 
D’aquest fet reconegut, el saber que la lectura mai ens deixa indiferents, podem pujar un esglaó més i utilitzar els llibres com a remeis per a la salut de l’ànima o bé del cos. D’aquesta manera arribem a la biblioteràpia practicada per psicòlegs, treballadors socials, terapeutes... i com no bibliotecaris.
El Diccionari mèdic Il·lustrat de l’editorial Dorland’s al 1941 va ser el primer en reconèixer aquest mot, encara que apareix imprès per primera vegada l’any 1920 a la obra “La llibreria encantada” de Christopher Morley. Reconèixer el valor terapèutic de la lectura ens obre a una mar immensa de possibilitats i aquest llibre és genial, ja que ens ensenya a navegar segons les nostres necessitats.
Les autores d’aquest llibre, ja a partir de 2008 van establir un servei de receptes literàries i des de llavors han estat prescrivint llibres a pacients de tot el món. Al llibre, com si d’un Vademècum es tractés, de l’A fins a la Z anem veient les diferents “malalties” i els seus corresponents remeis literaris amb l’explicació de perquè l’aconsellen. En aquest llibre no es fan distincions entre dolor físic i emocional, així podem trobar remeis per sanar el mal de cap  i la falta d’empatia, l’estrenyiment i l’estrès, podem tractar el jet lag, la por, la ludopatia, la indiferència, i un llarg etcètera. A més dins el llibre trobem un annex amb “Primeros auxilios literarios”, una guia de lectures amb les 10 millors novel·les per riure, plorar, per lectors deprimits, per adolescents...
L’únic que m’ha “sobtat” és la primacia de la literatura anglosaxona, fet que en realitat no em molesta, perquè com és precisament per a mi una literatura més desconeguda que la pròpia, ja està bé obrir-me a d’altres autors.
 Així que no ho dubteu, segur que la lectura de Fahrenheit 451 ens ajuda a trobar la felicitat, mirarem d’una altra manera la calvície si llegim “la mosca de la muerte” de Patricia Cornwell, superarem la soledat amb “Luces del Norte” de Philip Pullman, acabarem amb el mal d’esquena amb “el sanador místico” de  Naipaul, llegirem “Solo en Berlín” de Hans Fallada i oblidarem la desesperació....
Animeu-vos,  el teniu a la biblioteca. Segur que trobareu aquell consell que us portarà al llibre que necessiteu.
            
                                                                           Rosana Villagrasa Andrés


Share/Bookmark