Cercar

Infantils recomanats


Leo Lionni va ser un reconegut autor i il·lustrador de llibres per a infants. La seva obra va rebre el reconeixement de la crítica que li va atorgar en quatre ocasions la Medalla d’honor Caldecott, un premi literari atorgat anualment per l'Association for Library Service to Children a l'artista més insigne de llibre infantil americà publicat durant l’any. També va rebre el 1984 la Medalla d’or de l’Institut americà d’arts gràfiques per la seva trajectòria com escultor, dissenyador gràfic i il·lustrador. Avui us recomano dues de les seves obres, les podeu trobar a la biblioteca.


LIONNI, Leo. L'Àlex i el ratolí de corda. Barcelona: Kalandraka, 2017. I1 KAL

Àlbum il·lustrat que gairebé podem considerar un clàssic ja que es va publicar el 1969 i que ara ha recuperat Kalandraka en una edició que fa molt de goig.

L’Àlex és un ratolí que viu en un casa. Passa el dia esporuguit perquè “l’únic que volia l’Àlex eren unes molletes de pa, però cada vegada que algú el veia es posava a cridar demanant ajuda o a empaitar-lo amb una escombra”. Però un dia es troba amb un altre ratolí, que també viu a la casa i hi viu molt feliç. Aquest ratolí, que es diu Guim, és un ratolí de corda i és la joguina preferida de l’Anna, la nena de la casa. Com comprendreu l’Àlex també voldria ser estimat com el Guim i intentarà aconseguir convertir-se ell també en una joguina; però res no sortirà com ell imaginava...

M’ha agradat la història que explica i que podríem assimilar a la faula d’Isop sobre la vida d’un ratolí de camp i d’un de ciutat. Gràcies a ella aprenem que l’amor i l’amistat ens fan créixer com a persones i ser millors cada dia. El text està acompanyat per unes il·lustracions fetes amb la tècnica del collage, que omplen les seves pàgines i que fan que la història pugui ser seguida pels petits no lectors.

Us el recomano perquè recupera un clàssic contemporani que val la pena descobrir i perquè ens presenta una història plena de valors amb unes imatges precioses.


LIONNI, Leo. Pam a pam. Barcelona: Kalakandra, 2018. I1 KAL

Un bon dia un pit-roig va veure una eruga apamadora
de color verd maragda que passejava per una branqueta.
Quan era a punt de cruspir-se-la...
–No te’m mengis, que soc una apamadora –va dir l’eruga–.
Faig molt de servei, mesuro coses...

Així comença aquest àlbum protagonitzat per una eruga molt espavilada, tant que aconseguirà escapar-se de tota una colla d’animals que se la volen menjar. Al pit-roig inicial s’hi afegeixen, un agró, un tucà, un flamenc, un colibrí i fins i tot un rossinyol que l’hi posarà molt difícil a la petita eruga.

La peripècia de l’eruga està narrada amb textos breus que atorguen el protagonisme de les pàgines a la il·lustració, que ressalta damunt del blanc del paper. Hi trobarem reproduïdes en la tècnica del collage els diversos animalons que haurà de mesurar la protagonista i també la bellesa de la natura amb una àmplia gamma de verds de fulles i plantes. 

Us el recomano per a petits lectors, segur que captareu la seva atenció amb les aventures de l’eruga però a més el podem usar per explicar conceptes abstractes com la mesura. Ja veureu com després de llegir-lo us venen ganes d’imitar l’eruga i començar a apamar/mesurar tot el que teniu al voltant. 


Share/Bookmark