Cercar

Infantils recomanats



BUITRAGO, Jairo. El Mar. Girona: Tramuntana, 2018. I1 TRA

La gent adulta que vivim a prop del mar coneixem tot el que ens aporta –bellesa, moviment, serenitat- en el cas dels infants a més és un espai infinit de joc i d’aventura. 

Aquest àlbum que avui us recomano és també un joc i una aventura perquè podem fer-ne múltiples lectures: d’una banda podem imaginar que la nena protagonista desconeix el mar i se l’imagina o el somia fins que arriba el moment de la descoberta; d’altra banda també pot ser que la nena ja conegués el mar i se n’hagués hagut d’allunyar però el manté viu en tot el que l’envolta, per exemple un fanal que il·lumina un racó i que li sembla un far.

Us el recomano per la seva aparent simplicitat tant de text com d’il·lustració que mostra suggerint i que deixa espai a la imaginació per acabar de construir la història que s’hi explica. Ho he trobat molt interessant perquè estem molt avesats a què ens ho donin tot fet ia no haver d'esforçar-nos gaire per completar una història. Si a més en fem una lectura compartida entre grans i petits segur que aconseguim somiar junts.  




YU, Jun-jae. Onada blava. Barcelona [etc.]: Libros del Zorro Rojo, 2018. MARES I PARES I2 ZOR

Àlbum il·lustrat que ens explica la història d’un cavall blau. Quan neix s’interpreta com un signe de bona sort i el rei mana a un criat que l’entreni com a cavall de guerra:“el soldat va entrenar el cavall amb severitat. La mateixa severitat amb què l’havien entrenat a ell de jove... Amb el pas del temps, el cavall es va anar fent fort com l’acer i els seus ulls es van tornar freds com el gel”.

El rei estava molt content del seu cavall blau que avançava sempre victoriós, “però després de les victòries, també quedaven innombrables soldats morts i ferits. De nit, se’ls escoltava gemegar i cridar... Hi havia soldats que s’esfereïen només d’escoltar el soroll dels cascos d’un cavall. La gent del poble també patia molt. Totes les collites havien servit per alimentar les tropes...”

Tanmateix un dia l’Onada blava és ferit i descavalca el rei que el condemna a mort perquè han estat derrotats i llavors... No us en puc explicar més perquè m’agradaria que descobríssiu el final vosaltres mateixos.

Us el recomano molt especialment perquè és un àlbum fantàstic per la història que explica i per com l’explica, amb un heroi –el cavall- que desperta la nostra empatia des del primer moment i es capaç de commoure’ns i emocionar-nos. El text està acompanyat per unes fantàstiques il·lustracions, que amb tres colors bàsics -blanc, negre i blau- aconsegueix captar la nostra atenció, donar profunditat a la història i fer dels colors una metàfora de la bondat, la maldat i l’ideal. 

Veniu a la biblioteca a descobrir l’Onada blava, no us deixarà indiferents, paraula de bibliotecària!

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark