Cercar

Infantils recomanats


Acabo el mes de juny amb dues recomanacions que m’han colpit profundament. Totes dues en parlen de la duresa d’una guerra i com això afecta a la vida dels que s’hi troben immersos, però especialment dels infants. A continuació us en dono més detalls.


DUBOIS, Claude K. Akim corre. [Salamanca]: Lóguez, 2015. MARES I PARES I2 LOG

Aquest àlbum ha estat guardonat amb diversos premis entre els que destacaria el Premio álbum Ilustrado 2016 del Gremio de Libreros de Madrid. Es tracta d’un àlbum de petit format on l’autora intenta fer-nos entendre les vivències traumàtiques que ocasiona una guerra. Ho fa atorgant el protagonisme a un nen, l’Akim del títol, que veu com li arrabassen la infantesa i tot allò que estima. 

M’ha agradat molt que el pes de la història recaigui en les il·lustracions que malgrat el minimalisme del seu traç tenen una gran força expressiva. Semblen fetes amb pressa, amb la urgència de retratar el moment viscut però transmeten a la perfecció la cruesa i violència de la guerra, la desolació que experimenta l’infant protagonista, que mai més no tornarà ser el mateix.

Us el recomano per a totes les edats perquè la seva força impactarà tant en petits com en grans, i desitjaria que en féssiu una lectura pausada; potser que amb la urgència de saber què serà d’Akim anem passant les pàgines ràpidament, però després torneu a començar i fixeu-vos en els detalls de les il·lustracions i en tot el que ens transmeten. Crec que us passarà com a mi, que fins i tot em semblava escoltar la remor dels avions, el soroll de les bombes, els crits...

Trobo que és un llibre molt necessari per reflexionar sobre la guerra i les seves conseqüències!


VILELLA i CASELLAS, Montse. Vull tornar a ballar! Berga: L'Albí, 2018. I2 ALB LLETRA PAL

“Em dic Hala, de més petita, vivia a la ciutat d’Alep, a Síria. El que més m’agradava era fer dansa quan sortia de l’escola. Però, un dia, va arribar la guerra i els pares van decidir que el millor era marxar a viure a un país en pau...”

Així comença aquest àlbum il·lustrat inspirat en caos reals, en les persones que han hagut de fugir de les seves ciutats, a Síria, a causa de la guerra. Està pensat per acostar aquest drama humà als infants i afavorir que es posin en la pell dels infants protagonistes i entenguin totes les dificultats i penúries que han hagut de viure fins arribar a Europa: la incertesa davant del futur, la tristesa per haver d’abandonar la seva casa, l’enyorança d’amics i parents, la pèrdua d’una manera de viure, etc.

M’ha agradat també el fet que pugui ser llegit mitjançant les il·lustracions, molt expressives i que mostren tots els sentiments i les emocions dels protagonistes. Els textos breus, que les acompanyen, estan en lletra de pal per afavorir-ne la lectura per part dels petits que s’inicien en la lectura.


Al final trobem unes “Propostes per explicar el conte i parlar-ne”. Estan adreçades a pares i educadors amb la voluntat de ser útils per parlar de valors democràtics, de drets humans i ajudar a formar persones respectuoses, responsables i crítiques. A les guardes i gràcies a un mapa podem veure el viatge dels protagonistes, des que surten de Síria fins que arriben a Alemanya i el mitjà de transport emprat per desplaçar-se.

Us el recomano perquè penso que pot ser una fantàstica eina per conversar i debatre sobre un tema, el dels refugiats, que malauradament omple hores i hores de telenotícies. 

Us deixo un enllaç a una Proposta didàctica molt interessant.

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark