MARSAL, Carles. Biònica: imitant la natura. Valls: Cossetània, 2019. I 57 MAR
Àlbum de coneixements que ens fa una proposta molt engrescadora, conèixer la biònica, que és la ciència que estudia l’estructura i el funcionament de mecanismes dels éssers vius amb l’objectiu de crear materials o mecanismes que s’hi inspiren.
En obrir el llibre ens trobem amb una introducció que ens explica com les persones imitem la natura en les nostres creacions tecnològiques, que poden anar des d’un simple rem al més sofisticat robot. A continuació en trobarem vint exemples; cada doble pàgina mostra l’ésser viu i la tecnologia que s’hi ha inspirat: libèl·lula/ helicòpter; rats penats i cetacis/ sonar, blauet/ tren bala, talp/ pala excavadora, etc. Les explicacions no són molt extenses però si suficients per entendre els principis de la física que s’hi apliquen.
Us el recomano perquè m’ha semblat molt interessant pel tema i perquè fomenta la curiositat. Els seus autors són Carles Marsal, dissenyador gràfic, i Eduard Martorell, biòleg i divulgador científic, que donen garantia del rigor amb que s’aborda la matèria tot i tractar-se d’un àlbum destinat a lectors joves. Segur que després de llegir-lo ens mirem la natura amb uns altres ulls!
TITE, Jack. L'Edat de gel: descobreix la fascinant megafauna extingida. Barcelona: Zahori Books, cop. 2018. I 56 TIT
El nostre planeta no sempre ha estat tal i com el coneixem actualment. Fa aproximadament tres milions d’anys es va produir un efecte contrari al que sembla que estem vivint actualment, em refereixo a l’escalfament global; llavors la temperatura va descendir i les capes de gel van cobrir la terra congelant fins i tot els oceans.
Aquest àlbum que avui us recomano ens apropa a aquest període de manera rigorosa i amena. A través de les seves pàgines fem un viatge per tots els continents per a conèixer la fauna i la flora que hi vivia en aquell moment: “els animals gegants que van viure durant l’edat de gel es coneixen com la megafauna del plistocè. Els castors eren de la mida d’un ós, els peresosos gegants lluitaven contra els tigres de dents de sabre, enormes ocells omplien el cel i els descomunals mamuts caminaven per les estepes... Tot i que les condicions de vida eren extremadament dures, els primers humans s’hi van adaptar, hi van sobreviure, van evolucionar i es van estendre...”
L’àlbum ens dóna moltíssima informació organitzada en textos breus que compten amb el suport d’il·lustracions i desplegables que encara el fan més atractiu. No us el deixeu perdre, segur que aprendreu coses que no sabíeu!
Rosa Ma Fusté
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada