Cercar

Infantils recomanats



FIGUERAS, Laia. Bon dia: una cançó contada d'Els Pets. Barcelona: Nanit, 2019. I Valors i sentiments
FIGUERAS, Laia. Compta amb mi: una cançó contada de Txarango.Barcelona: Nanit, 2019. I Valors i sentiments

Segur que en veure els títols dels àlbums que us recomano us ha vingut al cap la música i la lletra de les cançons que els donen nom. Doncs sí, teniu raó, hi ha la lletra de les cançons però també moltes coses més. Aquests són els primers títols d’un nou projecte editorial, iniciat per la Laia Figueras i la Núria Puyuelo, que s’han proposat convertir aquestes cançons en contes i així apropar el seu contingut i missatge als més petits. 

Cada conte conté una biografia del grup musical i també un munt de propostes didàctiques per gaudir en família; per exemple hi trobareu il·lustracions per pintar, jocs de les diferències i a més cada conte col·labora amb una ONG que defensa els drets dels infants. 

En una entrevista les autores explicaven el procés creatiu que els porta a transformar una cançó en conte: “Primer ens amarem de la cançó, en desgranem el missatge i les emocions que vol transmetre i intentem traslladar aquest missatge al llenguatge infantil. “Hi anem afegint detalls i personatges per fer la història més propera als nens. I per acabar, intentem que la història sigui lineal i que pugui ser dibuixada”.

Us recomano que descobriu aquests àlbums perquè m’ha agradat molt la proposta. Trobo que s’ha fet un treball molt acurat des de l’editorial, tant a nivell narratiu com en la il·lustració. Mireu que boniques i a la vegada que diferents són les propostes de la Marta Montañà i del Valentí Gubianas. Quant de color i quants de detalls en cada pàgina!

Us animeu a llegir cançons?


PAULI, Lorenz. Vaja, un llibre! Barcelona: Takatuka, 2019. I2 TAK

Àlbum il·lustrat que comença a explicar la seva història des de les guardes. Hi trobem al Jan que corre a buscar a la senyora Espinadella perquè li han fet un regal; es tracta d’un llibre i el petit Jan vol que tots dos en comparteixin la lectura. Tan sols hi ha un problema i és que la senyora Espinadella, amant de la tecnologia, ha oblidat totalment com fer servir un llibre de paper: no recorda que s’ha de llegir d’esquerra a dreta, passant les pàgines una darrera de l’altra, no recorda que per més que premi el dit damunt d’una imatge aquesta no es modificarà, ni tampoc que no podrà alterar-ne la narració. En fi, que el Jan tindrà una feinada per compartir la lectura amb la senyora Espinadella.

M’ha agradat molt aquest llibre que vessa amor per la lectura i pels llibres en paper. La tecnologia sembla que ens ho fa tot molt fàcil, però també ens limita la imaginació i ens fa perdre hàbits ja adquirits, com a la senyora que ha de tornar a ensenyar el Jan (exagerant una mica les coses).

L’àlbum està ple d’encerts com el de presentar-nos un llibre com un regal il·lusionant, unes il·lustracions vistoses, plenes d’expressivitat i de color i una tipografia que diferencia el relat del conte i la conversa entre en Jan i la senyora Espinadella. 

Què us en sembla si el demaneu al Tió? Segur que amb la seva lectura passeu unes estones fantàstiques! 

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark