Cercar

1 de maig. Recomanats eBiblio


 Cada 1 de maig celebrem el dia dels treballadors, jornada reivindicativa a nivell mundial del moviment obrer.  Des de la biblioteca hem pensat que quina millor manera de ser reivindicatiu que la formació en lectures sobre aquest tema? Ja que si bé ara no ens podem manifestar als carrers sí que podem aprofitar el confinament per a llegir estudis  que ens poden obrir a diferents visions socials del treball.

D’entrada m’han cridat l’atenció dos llibres que us presentaré a continuació:

Trabajos de mierda Una teoria de David Graeber. Estudi com a mínim curiós d’aquest antropòleg americà que es basa en una idea que va publicar a la revista Strike! i que es va fer viral. Posteriorment la va ampliar escrivint aquest assaig.
Destacaria la seva mirada escèptica vers el capitalisme que ens fa qüestionar una sèrie de fets que tenim com a assumits. Creu que la majoria de les feines actuals no generen riquesa simplement són al sector serveis i es tracta d'una sèrie de tasques que no aporten res significatiu a la societat.
Perquè en comptes d’instaurar setmanes laborals de 15 hores es fa treballar més i en feines inútils? Perquè tanta gent ha de fer acrobàcies per a tenir temps de lleure i fer coses que els agrada i es passen hores interminables al despatx fent tasques sense importància?
Com veieu són idees innovadores que van fer-se virals i segur que estiguem o no d’acord les seves premisses ens faran pensar.


El club de la lucha feminista Manual de supervivencia en el trabajo para las mujeres. Jessica Bennet, editora del New York Times, presenta un manual ple d’humor on ensenya estratègies per a sobreviure a la feina.

Trobarem una sèrie de normes del club: sempre s’ha de parlar del club de la lluita, el compromís d’ajudar sempre a d’altres dones, no hi ha jerarquies... o la setena regla on l’escriptora adverteix “esto puede tardar bastante, así que ponte tu ropa cómoda favorita”.

Fa tota una descripció dels que podríem anomenar “enemics laborals” molt realista i a l’hora molt divertida. Aquí van uns quants que segurament més d’una podrà identificar a la seves carns: “Interrumpidor”. Els estudis avalen que els homes parlen més que les dones a les reunions de feina, interrompen amb més freqüència i si ets dona, tens el doble de possibilitats que et tallin la conversa. M’agrada que l’autora no deixi només aquí el problema, sinó que va proposant diferents formes per acabar amb ell. Guanyar espai físic, continuar parlant, exigir un moment més de temps de paraula, són algunes de les solucions.

Altres enemics? Tenim a “usurpador”. Desgraciadament hi ha estudis que demostres que quan dones i homes treballen junts en un projecte, hi ha una tendència a assumir que el mèrit és d’ells. També està el ”taquigrapullo”, que amb el mateix nivell laboral et tracta com si fossis la secretària; “l’explicador”, totalment paternalista; el “menstruofòbic”..... En fi un no parar.
L’autora també ens ofereix trucs per a negociar amb els homes, amb un capítol que porta per títol (no us ho perdeu) “Que te den. Págame”.


Com veieu un assaig ple de sentit d’humor sobre el món laboral.

A l’eBiblio trobarem molts més llibres sobre el tema, dels quals destacarem alguns títols que segur us interessen:

-Sálvese quien pueda. El futuro del Trabajo en la era de la automatización. Andrés Openheimer. Creieu que estem preparats perquè ens substitueixin les màquines?

Si volem un estudi històric sobre la societat del treball segur que ens atrau aquesta lectura: Homo Faber. Historia intelectual del Trabajo 1675-1945, de Fernando Díez.

Potser ens interessa el treball com a eina de millora personal sense el caire reivindicatiu? També tindreu una gran varietat de títols:

-Diseña tu futuro atrévete a ser tú. La felicidad en el Trabajo es posible.
-Consigue tu major tú. Las  15 prácticas para construir relaciones efectivas en el Trabajo y alcanzar todos tus objetivos.
-¿Por qué hacemos lo que hacemos? Reflexiones vitales sobre el Trabajo, la carrera y la realización personal.

I per acabar aquest grup també tenim:

-Trabaja de forma eficaz desde casa. Consejos para organitzar adecuadamente el teletrabajo.
-Teletrabajo y neurotecnología. Una guia imprescindible para gestionar el Trabajo 4.0

Llibres més que actuals en aquests moments que ens toca viure.

Potser jo soc una mica més, com ho diria... tradicional? I m’inclino per la lectura del clàssic de Marx El manifiesto comunista, i la visualització de tota una obra d’art Tiempos modernos que també podreu trobar a l’eBiblio.


Rosana Villagrasa Andrés





Share/Bookmark

1 comentaris :

Núria Borràs ha dit...

Molt bona orientació de lectures en aquests dies de confinament i aprenentatge, gràcies.