Cercar

Infantils recomanats

 


Els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) són uns objectius creats per les Nacions Unides a través de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible amb la finalitat de treballar per la igualtat i la dignitat de les persones tot incidint en un canvi en el nostre estil de desenvolupament i posant el focus en el respecte pel medi ambient.

Des del Servei de Biblioteques, a través de les centrals, les biblioteques hem rebut diversos llibres que incideixen en aquests temes i aquest mes n’hem incorporat uns quants coincidint amb la Setmana de la Natura (del 22 de maig al 5 de juny). Les recomanacions infantils d’aquest mes són temàtiques en aquest sentit.

El bosc dels germans. Yukiko Noritake. Coco Books

L’artista japonesa Yukiko Noritake ha creat un àlbum sobre el desenvolupament (sostenible o no) amb poques paraules però amb molt missatge. A través de l’acció de dos germans (acompanyats per una figura femenina que possiblement representa la natura) sobre un bosc podem veure molt clarament cap on anem si actuem d’una o d’una altra manera, i el resultat és ben diferent.

Recomanable per a petits i grans. Els grans segurament ja entendran de seguida la intenció de l’artista, però no està de més reflexionar i posar èmfasi en les conseqüències que l’acció de l’home té sobre el planeta. Amb els petits tindrem l’oportunitat de parlar sobre això i encetar un debat sobre el desenvolupament sostenible.

El format del llibre és gran (28’5x36) i de tapa dura, amb unes il·lustracions nítides, sense elements sobrers que apartin la mirada d’allò que interessa, la reflexió sobre el món que estem construint. Va rebre el premi Libr’à Nous el 2021 en categoria d’àlbum juvenil i va estar nominat als Premis Sorcières 2021.

 

Un río. Marc Martin. GeoPlaneta

L’autor ha creat un àlbum oníric que comença amb la protagonista mirant per la seva finestra i imaginant un riu que creua la ciutat. La imaginació de la nena fa que el riu s’obri pas entre els edificis atapeïts de la ciutat i la transporti a altres llocs lluny de fàbriques i fums: granges, camps, muntanyes, jungles. Durant aquest trajecte la nena coneix altres hàbitats i altres sensacions que a ciutat es perden entre el brogit de la pol·lució.

La pluja la retorna al punt inicial, a la finestra, contemplant la lluna.

Com en el cas del llibre de Noritake, en Marc Martin ha volgut fer-nos reflexionar sobre la diferència entre la natura i el progrés (representat per la ciutat) i, clarament, aposta per la natura, ja que les il·lustracions en aquest cas són més amables i acolorides, sense la negror i opressió de les que fan referència a la ciutat. Una altra bona ocasió per a reflexionar sobre el desenvolupament.

 

El ratolí i la muntanya. Antonio Gramsci, Laia Domènech. Milrazones

Un llibre molt especial ja des de la coberta, i és que té un format capgirat, jugant amb el concepte de la muntanya que dona nom al títol i és un element destacat d’aquesta història que Gramsci va idear per al seu fill des de la presó.

Gramsci explica un conte sobre el recorregut que fa un ratolí per tal de proporcionar llet a un nen. Semblaria una cosa senzilla, però el tema es va complicant des del moment en què la cabra no pot donar llet perquè no té herba per menjar. El ratolí ha d’aconseguir herba i per tal d’aconseguir-la haurà de fer una font, i per fer la font haurà d’aconseguir pedres i... Sí, finalment aconseguirà la llet, però a canvi d’una promesa que el nen haurà de complir.

I aquest és el tercer llibre que us recomano aquest mes relacionat amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Si el llegiu sencer veureu perquè.


Rosana Andreu




Share/Bookmark