Cercar

Infantils recomanats

 


Hi havia una forma. Text i il·lustracions de Gazhole & Cruschiform. Traduït per Teresa Duran. Editorial Barrett.

Aquesta proposta de “llibre espaterrant” de l’editorial Barrett juga amb la combinació del conte tradicional i d’elements moderns ja des del títol. Quan llegim “Hi havia una...” sabem que trobarem un conte d’allò més tradicional, però la següent paraula, “forma”, ens trenca els esquemes i és aquí on intuïm que el llibre que tenim entre mans és diferent.

El rei i la reina del castell Punxerutdretidur són molt exigents, i així comença aquesta història, i coneixem els primers personatges, que són figures geomètriques de diferents colors, totes tallades pel mateix patró: línies rectes, angles esmolats, cames rígides i cap obtús. Com en molts contes, al regne es necessita un hereu, però cap dels fills acompleix amb les exigències del rei i la reina: si un era massa flàccid, l’altre estava massa inflat...

Una proposta que fa que el lector hagi d’estar atent, tant a la història com a les il·lustracions, ja que es complementen a la perfecció i cadascuna de les formes té un significat. És una manera de capgirar els contes tradicionals fent-ho d’una manera intel·ligent.

 

Llibre llibresc. Juan Arjona, Enrique Quevedo. Traducció de Dani Espresate. A buen paso.

Aquesta segona recomanació també és molt especial, però aquí el tret diferencial es troba en el llenguatge. En principi trobem una història senzilla amb un lleó que viu “sol solament”. Cada frase juga amb el llenguatge d’una manera molt peculiar que segur que encantarà a grans i petits, i no només amb el llenguatge sinó també amb l’estructura. Hi ha un moment que s’arriba al “Fi. Final finalitzat”, però a continuació els autors ens conviden a canviar el conte passant pàgines o tancar el llibre i acabar la història. Evidentment, esperem que tothom decideixi continuar passant pàgines i acompanyant el lleó en una història ben diferent.

No és un llibre diferent únicament per l’ús tan singular del llenguatge, sinó també per la forma, horitzontal, i per unes il·lustracions expressives i molt divertides.

 

El bosc és casa nostra. Sara Fernández, Sonia Roig. A buen paso.

L’editorial promet que si llegeixes aquest llibre “descobriràs tot el que cal saber per convertir-te en especialista en boscos”, i així és. Amb informació científica i útil sobre tot allò que té referència amb el bosc, però amb una voluntat didàctica, amb textos senzills, esquemes, i diferents tipus de distribució d’informació, així com il·lustracions abundants.

Una manera de conèixer la naturalesa per acostar-nos-hi els 365 dies de l’any, ja que cada estació té la seva pròpia màgia. Ens convida, a més,  a observar fulles, troncs d’arbres, arrels i tot tipus de fauna que hi viu, a més d’explicar quins són els avantatges de tenir un bosc prop. Al final trobem una petita biografia de personatges famosos que han fet molt per la natura, com la Jane Goodall o la Suzanne Simard, especialista en ecologia forestal.



Rosana Andreu


Share/Bookmark