Cercar

Trobada del Club de Lectura Adult


Camí de sirga, de Jesús Moncada

Tertúlia del club de lectura
Trobada: 24/02/2014
Valoració mitjana: 4.1  (6 màxim)
Assistents: 12

La tertúlia, que ha comptat amb el suport del Campus Extens de l’Antena del coneixement de la URV, ha estat dirigida per Agnès Toda, llicenciada en Filologia catalana per la URV, i ha comptat amb la participació del Regidor de Planificació de ciutat i Cultura, Francesc Garriga. 

Agnès Toda, amb el suport d’un power point, ens ha submergit en la vida i l’obra de Jesús Moncada. La va acompanyar amb tot un seguit d’aclariments i comentaris la Pilar, integrant del club de lectura i natural de Mequinensa, que al final de la tertúlia ens va mostrar un àlbum de fotos del seu poble. 

Vam iniciar la tertúlia parlant del títol: Camí de sirga, que fa referència al camí, construït al llarg de rius o canals, des del qual persones o animals de tir,  estiraven les embarcacions amb mercaderies mitjançant una corda o sirga. 

La novel·la, publicada per primera vegada el 1988, evoca la desaparició de Mequinensa a causa de la construcció d’un pantà. Mitjançant una veu en off, un narrador omniscient que coneix tots els secrets del poble i dels seus habitants, descobrim els darrers 100 anys d’aquest poble que va viure moments de glòria gràcies al tràfic fluvial i al comerç del lignit que s’extreia de les seves mines.

Els protagonistes principals són el riu Ebre, font de riquesa i eix que vehicula l’activitat de la població i el mateix poble que sembla doldre’s de la seva desaparició, de l’enrunament de les cases i de l’èxode forçat dels seus habitants i és que malgrat la construcció del nou poble, uns quilòmetres més amunt, res no tornarà a ser el mateix.

Al llarg dels diferents capítols assistim a l’enderrocament de les cases i els records i trasbalsos que aquest fet provoca; coneixem els habitants, els seus neguits, els amors i desamors, els enfrontaments entre classes, etc. i ho fem a través d’aquest univers, creat per Jesús Moncada, que de vegades ens sembla fins i tot màgic, amb un llenguatge viu que manté el lèxic de la zona i que ha provocat diverses consultes al diccionari entre els lectors.

Finalment comentar que Camí de sirga és un clàssic, un llibre que demana l'atenció total del lector i del qual se’n pot treure molt de partit, un exemple seria el Bloc on una alumna de l’Escola de la dona va anotant el treball realitzat a les assignatures de català i d’informàtica amb aquesta novel·la com a referència.


Share/Bookmark

1 comentaris :

Lectora empedreïda ha dit...

Quina llàstima la poca assistència que va haver-hi, i més encara quan hi ha llista d'espera per participar en el Club.