Cercar

Infantils recomanats


NIVOLA, Claire A. Plantant els arbres de Kenya: la història de Wangari Maathai. Barcelona: Joventut, 2012. I2 JOV

Wangari Maathai, premi Nobel de la pau 2004, va néixer a Kenya i ens conta que, de petita, quan vivia en una granja a les muntanyes del centre de Kenya, la terra sempre anava vestida de verd. Figueres, oliveres, cròtons i acàcies vermelles cobrien la terra, i els peixos omplien les aigües pures dels rierols.


Després va marxar a viure i estudiar als Estats Units i quan va tornar va trobar que el paisatge havia canviat radicalment i ja era més marró que verd. Molts arbres havien desaparegut ja que l’extensió dedicada a l’agricultura comercial havia augmentat però aquest canvi no afavoria a la gent que estava més desnodrida i passava fam. La llenya i l’aigua que necessitaven cada dia que passava calia anar a buscar-les més lluny, així com les pastures per als ramats. 


La Wangari, que havia estudiat biologia va tenir una idea: Va ensenyar a les dones a collir les llavors dels arbres que quedaven. Els va ensenyar a preparar la terra, barrejant-la amb fems. Els va ensenyar a mullar aquella terra, a fer-hi un forat amb un pal i a ficar-h una llavor amb molta cura. Però sobretot, els va ensenyar a tenir cura del planter que creixia, com si fos una criatura, regant-lo dos cops al dia, per assegurar-se que les llavors creixien ben fortes. No va ser fàcil... però la Wangari no es donava per vençuda fàcilment, i va ensenyar a les altres dones a fer el mateix.


Aquest va ser l’inici del moviment Cinturó verd amb el que es va aconseguir plantar més de trenta milions d’arbres i que Kenya recuperés el color verd de les seves terres.

Us ve de gust conèixer més detalls d’aquesta història i descobrir-ne unes il·lustracions precioses?


Share/Bookmark