Cercar

Trobada del club de lectura adult



Un pessic a l’ànima, d’Alfons Cama
Trobada: 23/02/2015
Valoració mitjana:  5.5 (6 màxim)
Assistents: 25

L’obra escollida per la tertúlia d’aquest mes és una novel·la realista i relativament breu, que tothom ha llegit amb molta facilitat perquè és molt amena.

És una història d’un cert regust autobiogràfic, tal i com hem pogut comentar amb l’autor, en la part que fa referència a la feina del pare –encarregat d’una fàbrica surera, i la infantesa del protagonista –trasllats en la moto del pare per anar a estudi, estada com a “famulo” al col·legi de La Salle- o els inicis del turisme a Palamós.

A llarg de la tertúlia que ha estat molt participativa s’ha analitzat tota l’obra des del punt de vista estilístic –ha agradat l’estil narratiu amb diversitat de tempos, la seva concisió, que potser no ens ha permès conèixer gaire els pensaments i sentiments d’uns personatges, que descobrim més aviat pels seus actes- i des del punt de vista argumental. La història que s’hi explica, segons ens ha comentat l’Alfons Cama, vindria a ser com una ceba, ja que les diverses històries que s’hi entrellacen serien com les capes que conformen aquesta verdura .

La història del Martí és una història que ens apropa al nostre passat més recent, quan els amos de les fàbriques tenien un cert aire de senyors feudals, ja que d’ells depenia que moltes famílies tinguessin feina i la diferència de classes era molt acusada: els fills dels senyors i els dels treballadors no s’acostumaven a barrejar.

Però també hi trobem mencions a la repressió política:
Durant els primers mesos d’estudiant a Barcelona ho va poder copsar plenament. Després d’un judici sumaríssim a la ciutat de Burgos, un tribunal militar havia dictat pena de mort per a sis militants d’ETA. Arran d’això, les accions en contra del règim van arribar de totes direccions i Barcelona es va convertir en un borbolleig social i polític. Eren temps de forta agitació. Temps de revolta.

O a la lluita pels drets dels homosexuals
A través d’un company em vaig posar en contacte amb gent que lluita per l’alliberament dels homosexuals. Ens reunim en pisos per parlar d’aspectes jurídics i exigir al Govern que elimini l’homosexualitat de la ridícula Llei de perillositat social. Una bajanada del codi penal que els permet fotre’ns a la garjola perquè ens puguem “rehabilitar”, diuen. Com si fóssim delinqüents. Proscrits. Ens ajuntem un màxim de sis, vuit persones per pis. No és qüestió de donar pistes als serenos i als “grisos”.

En resum una novel·la que parafrasejant el títol et pessiga l’ànima, et porta records d’experiències viscudes i és un cant a l’amistat i el compromís.

La tertúlia ha comptat amb la participació del Regidor de Cultura i Planificació de ciutat, Francesc Garriga, i del propi autor.


Notícia a Revista Cambrils


Share/Bookmark

1 comentaris :

M. Pilar ha dit...

M'ha dolgut a l'ànima no poder-hi assistir.
El llibre m'ha encantat i per mi se li pot donar la màxima puntuació.