Cercar

Infantils recomanats


 

DELICADO, Federico. Ícar. Pontevedra: Kalandraka, 2014. I2 KAL

-Vejam, quant de temps fa que estàs sol?
-Em penso que un mes...
-Que saps on poden ser els teus pares?
-Sí, és clar que sí.
-Ah... i com podríem localitzar-los?
-No pot ser
 
Aquest és l’inici d’un àlbum magnífic que no us deixarà indiferents. Ha guanyat el VII Premio Internacional Compostela de álbum ilustrado per la seva qualitat i originalitat.

És un àlbum on text i il·lustració es fusionen i complementen, tal i com va explicar el jurat del premi: és un llibre per pensar i sentir, amb capacitat per despertar consciències i ser provocador alhora que esperançador; un llibre que farà dubtar als seus lectors sobre on comença la realitat i on acaba la fantasia.


El protagonista es diu Ícar, com el personatge de la mitologia grega, però és un nen que han portat a un centre d’acollida perquè aparentment no hi ha cap adult que en tingui cura. Quan li pregunten si hi ha cap adult que se’n pugui fer càrrec ell respon No passi ànsia, no estic pas sol. I és que l’Ícar sap que els seus pares s’han transformat en ocells i han marxat, però tornaran a buscar-lo i si ell ja s’ha transformat marxaran tots junts. Clar que aquesta resposta no sembla massa realista, veritat?

M’ha agradat molt l’originalitat de la història, l’esforç que ens demana a l’hora de respondre els interrogants que ens presenta, evidentment l’homenatge metaliterari –a Kafka-, però sobretot m’he enamorat de la il·lustració. He trobat perfecta la manera com explica la història, com juga amb els colors lluminosos de la presentació i transformació dels pares i els colors més apagats amb que retrata la diguem-ne realitat.



És una joia, no us la perdeu! (paraula de bibliotecària)


Share/Bookmark