Cercar

Infantils recomanats


SILEI, Fabrizio. El Autobús de Rosa. [Granada] : Barbara Fiore, 2011. RECEPTES PARES I2 BAR

La visita d’un avi i un net al Henry Ford Museum de Detroit  va molt més enllà d’una visita a un museu de cotxes fabricats per una marca. L’avi li vol explicar uns fets històrics i pensa que la millor manera d’atreure l’atenció del seu net és mostrar-li un dels llocs on va succeir un fet històric molt important; així doncs li ensenya l’autobús de Rosa Parks  i el fa seure al seient que ella ocupava quan tot va succeir. Era l’època de la segregació racial, als Estats Units, i els negres no tenien els mateixos drets que els blancs:

“Todos los negros tienen que levantarse y dejar su asiento a los blancos. ¡Tú, levántate y cédele el asiento al señor!”
Fue en ese momento cuando ocurrió algo increíble, un hecho extraordinario que iba a cambiarlo todo y a hacer que las cosas ya nunca más volvieran a ser como antes.
Rosa no se movió, se quedó allí sentada... Preocupado, miré a aquella mujer que no conocía y le dije: “Señora, levántese, o se meterá en un lío” Ella me miró. Su mirada llegó al fondo del pozo negro de mis ojos y vió mi terror. Yo no dije nada más. Ella tampoco... 

A partir d’aquest moment res tornaria a ser igual: van empresonar la Rosa Parks i els negres van començar una campanya de boicot als autobusos que va comptar amb el suport de Martin Luther King  i que va acabar quan el Tribunal Suprem va proclamar la il·legalitat de la segregació racial als transports públics dels Estats Units. 


M’ha agradat molt la manera com està narrada la història, en primera persona per l’avi afroamericà que li explica al seu nét els fets que va viure, les seves conseqüències i com van afectar la seva vida i la de molta gent. Les il·lustracions de Maurizio A.C. Quarello  relaten els mateixos fets de manera visual, en l’estil del gran pintor realista Edward Hooper i homenatjant al cinema negre en algunes escenes –en blanc i negre i amb perspectives molt cinematogràfiques-

Us recomano molt especialment que descobriu aquest àlbum, que va ser guardonat amb el premi Llibreter al millor àlbum il·lustrat 2012. Us portarà a la memòria moments històrics que caldria no oblidar.



Share/Bookmark