Cercar

LlibreTast



ROMEU, Jordi. Els vins i caves de Catalunya: les Denominacions d'Origen: història, patrimoni i paisatge. Vilafranca del Penedès: Andana, 2011


“L’àmfora que hi ha al logotip de la Denominació d’Origen Tarragona sintetitza la presència mil·lenària de la vitivinicultura en aquesta regió, a la venda que il·lustra la vocació exportadora que ha tingut sempre i la vinicultura, tota vegada que l’àmfora era el recipient de ceràmica, de forma allargada, amb dues nanses a prop del broc, utilitzat a l’antiguitat per emmagatzemar i transportar vi i oli. I el cert és que a partir del segle I dC, des de Tàrraco, capital i centre polític d’una extensa província d’Hispània, i port comercial de primer ordre, sortien molts vaixells carregats d’àmfores plenes de vi en direcció a la capital de l’Imperi, però també n’hi havia moltes que anaven cap a la Gàl·lia, Germània o Britània, les mateixes destinacions on segles més tard, arribarien els vins i aiguardents elaborats en aquest territori.”
“Igualment, a la segona meitat del segle XIX, de la regió tarragonina van sortir ingents quatitats de vi per assorir la creixent demanda francesa en uns moments en què les vinyes del país veí eren destruïdes, des del 1863, per la fil·loxera.”

“Actualment, a la regió es produeixen, sobretot, vins blancs secs i afruitats que resulten fins i suaus al paladar, elaborats a partir de les varietats tradicionals –macabeu, xarel·lo, parellada i garnatxa blanca- a les quals s’han afegit a les darreres dècades el chardonnay i el sauvignon blanc. Frescos de gust, els vins rosats tenen una gamma de colors molt diversa i hi predominen les aromes de fruites vermelles. Els negres joves i els de criança presenten una àmplia tonalitat cromàtica que oscil·la des del color cirera més sangonós al granat amb tonalitats púrpures. Intensos de gust, els joves resulten més melosos, mentre que els negres envellits en roure presenten aromes més complexes i més cos.”




Share/Bookmark