Cercar

Novetat Recomanada


Comencem l’any inundats de bones propostes: anar al gimnàs, vigilar més el menjar, iniciar estudis, canviar d’hàbits, es a dir, aconseguir en definitiva petits reptes que suposem ens faran més feliços.  És una mica íntim confessar-nos aquí en un bloc de la biblioteca, però va, com que a mi em costa poc això  us penso dir així, en la intimitat, un dels meus nous desitjos: VULL LLEGIR MOLT MÉS!!! I evidentment COMPARTIR LES LECTURES!, Ja que no us passa que quan heu llegit un bon llibre teniu ganes de explicar-ho perquè voleu que tothom ho gaudeixi com vosaltres??

En aquesta filosofia vull explicar-vos una mica l’últim llibre que he llegit. Es tracta d’un còmic de Fumio Obata “Casualmente”.

L’autor va néixer a Tokio i va créixer amb la cultura del manga i de l’anime dels anys 70 i 80. Al 1991 es va traslladar a Anglaterra on viu actualment. Va estudiar il·lustració i disseny i comunicació a Londres. Entre  2003 i 2008 va treballar per Duran Duran, per a Channel4 i al 2006 es va unir a l’equip de Redkite Animations a Edimburgo, on va realitzar projectes conjunts amb DC Thomson. A partir del 2008, quan resideix a la Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Ímage a França, s’interessa més per la novel·la gràfica i els còmics.

 La obra que us vull recomanar, com us deia abans es titula “Casualmente”. Els entesos la qualifiquen a mig camí entre el manga comercial i el còmic d’autor occidental que utilitza un grafisme simple per explicar una història complexa.  L’obra s’ha publicat a varis països i la crítica ha estat sempre positiva recolzant aquest prometedor autor.

La protagonista del llibre és una dona jove, Yumiko, dissenyadora japonesa que des de fa temps viu a Anglaterra. Comença la història quan rep la notícia de la mort del seu pare i marxa urgent al Japó a retrobar-se amb la família pel funeral.  Encara que durant tota l’obra es manté el  mateix aire de desarrelament, perquè hi ha un anar i tornar en el temps a partir dels records, l’autor ha diferenciat tres parts o capítols. 

El primer quan rep la notícia i ens ensenya la situació (presentació), el segon amb els funerals i la sensació que totes les costums li són ja alienes, que no van amb ella, fins que pot aconseguir acceptar la situació i plorar la mort del seu pare.
La visita a casa de la mare i la tornada a Anglaterra marquen la tercera part, el desenllaç del llibre.  Aquí pren molta importància el teatre  noh ,drama musical japonès que es va originar a partir de danses rituals als temples. Retrobar-se amb un país que costa reconèixer com a propi, intentar trobar la identitat individual i també social.... Tot un còctel d’emocions que Obata sap portar magistralment a través de la metàfora en aquest llibre, on l’aspecte biogràfic és latent. Sens dubte us el recomano. Bona lectura!!

                                                                                                                                         Rosana Villagrasa Andrés


Share/Bookmark