Cercar

Infantils recomanats






JEFFERS, Oliver. Som aquí: notes per viure al planeta terra. Algemesí: Andana, cop. 2018. I Univers

Tota la gent que aneu llegint els meus comentaris i recomanacions sobre àlbums infantils ja sabeu que m’encanta Oliver Jeffers  i que espero sempre, amb delit, les seves propostes que mai no m’han decebut.

Aquest álbum que avui us recomano és un llibre de coneixements que l’autor, tal i com explica a l’inici del llibre –darrere les guardes- dedica al seu fill per explicar-li tot el que li cal saber sobre la terra, el planeta al qual acaba d’arribar. Amb l’humor característic de Jeffers anem fent un recorregut pel nostre planeta i la seva singularitat. En dobles pàgines ens anirà mostrant les característiques del dia i la nit, la muntanya, el mar, les estrelles i constel·lacions, així com les de les persones de les quals diu: “Les persones poden ser de moltes mides, formes i colors. Potser tots semblem diferents, sonem diferents i fem coses diferents… però que això no t’enganyi, tots som persones”. És a més una pàgina plena de color i de detalls on podem trobar fins a més de vuitanta personatges quotidians o singulars, des de la monja o la dona amb burka al punk o al lluitador de sumo.

Us el recomano perquè és un llibre que entra pels ulls, que dóna informació sobre el nostre planeta de manera amena -com si expliqués una historia- però sobretot perquè anima a conèixer i a respectar al nostre planeta. 

Acabo aquesta recomanació amb una frase del final, que pertany al pare de l’Oliver: “Només necessites tres paraules per guiar-te en la vida, fill meu: respecte, tolerancia i consideració”.


TORRENT, Dani. La Petita sirena. Figueres: Cal·lígraf, 2018. I2 CAL

Àlbum il·lustrat que adapta i il·lustra un dels contes més famosos d’H. C. Andersen. Segur que tots coneixeu la història de la petita sirena que s’enamora d’un humà i que dóna la seva veu per aconseguir unes cames que la facin semblar humana. Com continua la història ja és una altra cosa ja que hi trobem versions edulcorades i de final feliç o altres, com aquesta, que se n’allunyen per acostar-se a la narració original. Tal i com diu en Dani Torrent: "és un conte molt trist, molt dur, per això vaig voler tornar al text original i fer una adaptació en contra de les adaptacions que normalment es fan, blanques, dolces, traient les coses negres que hi ha a la història".

En aquesta adaptació hi ha d’altres coses destacables, d’una banda la il·lustració que evita el color blau –tradicionalment associat al mar i al cel- i té un estil diríem que expressionista; d’altra banda l’ambientació que ens situa en una època propera i contraposa el món marí a un món industrialitzat i contaminat.


M’ha agradat aquesta recuperació d’un clàssic perquè ens permet fer-ne una lectura més adulta i retrobar-nos amb el costat més fosc i romàntic del relat original. Hi trobarem també algunes picades d’ullet que de manera subtil ens fan pensar en temes ecològics o de gènere.

Us el recomano perquè és una historia pertorbadora, que parla directament al nostre cor, i que ens porta a reflexionar sobre les conseqüències dels nostres actes i molt especialmente sobre “allò que estem disposats a fer per amor”. A més qui es pot resistir a conèixer l’original d’un conte que majoritàriament coneixem en versió edulcorada?

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark