Cercar

Novetat recomanada






 A la biblioteca estem renovant el nostre fons sobre el còmic i estem adquirint alguns dels clàssics que no poden faltar mai. Per recomanar-vos he fet una tria d’una trilogia:  Memorias,  Andanzas i Confesiones de un hombre en pijama d’un dels meus autors favorits,  Paco Roca.

En aquests llibres l’autor recopila les pàgines humorístiques que ha  publicat en diversos diaris, des de 2010 al diari valencià Las Provincias fins al 2017 publicades al País semanal i a d’altres mitjans com a la Revista del cine español,  a més de tres  històries inèdites.  

El fil conductor dels tres llibres sens dubte és el personatge central, l’home en pijama i tot allò que es genera al seu voltant a tots els nivells tant social, econòmic, familiar, com a nivell interior el subconscient, el procés creatiu....
Tot ens porta a pensar que l’home en pijama és l’alter ego de Paco Roca. Un personatge que aconsegueix el seu gran somni: poder treballar des de casa amb pijama!!!  Un home ple de dubtes, incapaç de dir no, una mica despistat,  amb les seves manies, que amb la quotidianitat de la vida ens fa somriure i ens va presentant  en clau d’humor tot un seguit de “problemes”.




Hi ha diferents temes centrals dels quals m’agradaria destacar tres que crec són l’eix central de la majoria de les històries:

El primer, l’aspecte social. El deute extern dels països més pobres, la reducció de la democràcia i les llibertats, desigualtats socials, venda d’informació a les xarxes socials, política de les farmacèutiques....

El segon la quotidianitat que si bé és el fil conductor, a l’hora que la raó que ens arribi ràpidament el seu missatge, és també el leitmotiv de moltes de les seves històries.

El tercer aspecte i creieu-me que dona tema per a tot un estudi, és la creació en sí.  Tenir la capacitat de generar idees per a crear històries, que aquestes arribin i agradin al públic, la relació autor-lector....  Fins i tot a Leyes (temporales) del mercado l’autor es desdobla en el temps i conviuen el jo actual amb el jo del passat i el del futur al voltant del fet creador i l’angoixa que genera ja que com diu el mateix personatge: “Es frustrante tener que vivir de un mercado que jamás llegas a entender” Per a mostra un botó a “El autor malabarista”,  o a  "El miedo al lector"



4 vinyetes per intentar agafar un sac de sorra.... 6 vinyetes, tot un full!! per a un comiat entre 2 amics.... M’encanta la fusió del text amb els dibuixos, aquella manera d’explicar sense paraules i la sensibilitat que transmet tota l’obra.  El fil conductor de totes les històries a banda del personatge és la “genialitat” que com sempre caracteritza les seves obres.

Si no heu llegit res d’aquest autor és una bona manera de començar. Animeu-vos, encara que  ja us podeu mentalitzar...Acabareu desprès de la lectura transformats en autèntics seguidors de Paco Roca.  

Rosana Villagrasa Andrés



Share/Bookmark