KIM, Cecil. Rapunzel. Barcelona: Baula, 2018. I2 BAU
Rapunzel és un d’aquells contes clàssics que formen part de la nostra infantesa. Aquesta versió editada per Baula agafa com a base la versió dels Germans Grimm, que és una de les més conegudes, bé caldria tenir en compte també la versió Disney amb “Enredados”.
L’àlbum comença a la manera tradicional: “Una vegada, temps era temps, en un regne molt llunyà, hi havia un matrimoni molt pobre que vivia en una casa atrotinada al cim d’un turó. Des de la finestra de la casa es veia un castell immens...” i sí, tal i com ja sabeu el marit anirà als jardins del castell per agafar un aliment que desitja fortament la seva esposa. La bruixa que viu al castell com a represàlia els prendrà la seva filla quan neixi. Després tancarà la criatura en una torre molt alta al mig d’un gran bosc, sense cap porta, i amb una finestra per on la protagonista deixa caure la seva cabellera quan la bruixa li demana. Tanmateix, un dia apareixerà un príncep i ...
Aquesta versió té un encant especial que li ve donat per les il·lustracions de Francesca dell’Orto, una il·lustradora italiana que va estudiar escenografia i vestuari i ha treballat també en projectes teatrals i cinematogràfics. En una entrevista parlava de la seva feina i deia: "La ilustración es, para mí, un encuentro entre dos desconocidos, el autor y el ilustrador, que descubren que tienen algo en común. En las ilustraciones hay algo distinto del texto (mi mirada, mi sensibilidad y experiencia), pero también un encuentro y un intercambio con el texto. El libro es en el fondo la reunión más hermosa: la del autor, el ilustrador y el lector, que a su vez superpone su mirada a los otros dos y hace del libro un objeto vivo y cambiante en cada lectura."
Quan obriu l’àlbum us adonareu de la fantàstica tasca de la il·lustradora, especialment en les dobles pàgines, de la seva capacitat per recrear personatges i entorns coneguts i fer-los totalment diferents fent èmfasi en alguns detalls; fixeu-vos en la vegetació, a mi m’ha cridat molt l’atenció.
Pel que fa referència al conte la il·lustradora ens diu que: “Rapunzel no es solo una historia sobre la libertad y su consecución, es sobre todo una historia sobre la libertad del amor y sobre cómo ese amor nos hace libres.” Hi esteu d’acord? Rosa Ma Fusté
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada