Infantils recomanats
MARTÍN VIDAL, Beatriz. Enigmas. Barcelona: Thule, 2016. I2 THU
Avui us torno a recomanar un àlbum de Beatriz Martín Vidal, a qui només coneixia en la seva faceta d’il·lustradora. Aquí fa el seu particular homenatge als contes clàssics però no per recrear-ne les històries que tots coneixem sinó per fer una proposta innovadora i inquietant.
Ens presenta personatges coneguts: Blancaneus, la Bella dorment, Caputxeta, Hansel i Gretel, Patufet, les germanes de la sireneta, etc. i ens fa una pregunta com per exemple:
Caperucita Roja
Qué aprendió en el tiempo
que estuvo allí dentro,
en lo profundo del gran,
gran, gran lobo feroz?
Les preguntes estan presentades en una doble pàgina i tenen una petita il·lustració en blanc i negre. La resposta ens arriba en forma d’una gran il·lustració –sense cap text- en color i a doble pàgina, en girar el full. Tanmateix no estic segura de si aquestes il·lustracions responen a les preguntes o encara ens en generen més.
M’ha semblat un àlbum perfecte per a treballar amb joves i adults, que ja coneixem els contes, per tant els referents, i a partir d’aquí formular-ne una nova lectura o interpretació. El llibre ens ho deixa tot per fer, tot a càrrec del lector, ja que d’una banda presenta el text, les preguntes i de l’altra unes imatges d’un gran impacte visual. A partir d’aquí hem de ser nosaltres qui hem de fer l’esforç d’ajuntar text i imatge per construir una nova història que respongui la pregunta o en generi de noves.
Ho proveu?
LEE, Suzy. Sombras. [S.l.]: Barbara Fiore, cop. 2010. I2 BAR
Suzy Lee és una autora coreana que va quedar finalista de la Medalla Andersen d’il·lustració el 2016, i que domina l’art de planificar les seqüències d’imatges dels àlbums que il·lustra. En sap tant que de vegades prescindeix del text que habitualment trobem en els àlbums acompanyant les il·lustracions.
L’àlbum cal obrir-lo de forma apaïsada i així podrem veure els dos móns de la nena protagonista –d’una banda el món real i de l’altra el que veu amb els ulls de la imaginació- i tots dos ens quedaran separats pel plec central, aquell que es fa amb l’enquadernació del llibre.
Tot comença amb la nena endinsant-se en un traster ple d’andròmines i d’objectes rebutjats. Tanmateix la nena -i nosaltres amb ella gràcies al joc d’ombres- hi descobreix un món màgic i ple d’aventures que viuran un moment de conflicte quan un dels integrants del món imaginari vulgui creuar al món real. Se’n sortirà?
M’ha agradat molt aquest àlbum sense paraules, bé, sense, sense tampoc... en trobarem potser tres o quatre: “click”, quan s’encèn o s’apaga la bombeta del traster, i “a sopar”, el crit que posarà punt i final al joc de la protagonista. He trobat que és una eina fantàstica per al joc simbòlic i per estimular la imaginació i la fantasia dels infants, que comença ja en les guardes negres que conviden a continuar i descobrir aquest fantàstic món de les ombres.
Us proposo un joc, compartiu el llibre amb els vostres fills o filles i deixeu que ells posin text a les imatges, demaneu-los que us expliquin què hi passa. Segur que en sortirà una història sorprenent i que serà diferent cada vegada que obriu el llibre!
Rosa Ma Fusté
Infantils recomanats
Publicat per Biblioteca de Cambrils a les 8:00
Categories: Barbara Fiore , Beatriz Martín Vidal , Foment de la lectura , Infantils recomanats , Recomanats , Suzy Lee , Thule
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada