Cercar

Infantils recomanats



PINTADERA, Fran. En Càndid i la resta. Barcelona: Kalandraka, 2018. MARES I PARES
I1 KAL

Àlbum guanyador del XI Premio Internacional Compostela de Álbum ilustrado per la contemporaneïtat del seu llenguatge i la universalitat del tema. Però quin és el tema o argument de Càndid i la resta? Doncs la diferència.

L’àlbum comença presentant-nos al protagonista que “és evident que no és com la resta. Alguns dies se sent estrany. Incomprès. Altres dies és ell qui no entén res. De vegades, en Càndid es troba fora de lloc. Aleshores intenta passar desapercebut. Tot i que això no sempre funciona...” 

M’ha agradat molt la manera de presentar al protagonista, a través d’imatges que ens van exposant situacions diverses i descriuen perfectament els seus sentiments en relació amb els altres, però també amb ell mateix. Les diferències ens defineixen, ens distingeixen els uns dels altres, i tanmateix tots volem pertànyer a una comunitat. També m’ha agradat l’estructura circular del relat i molt especialment les il·lustracions de Cristian Inaraja, volgudament simples i esquemàtiques però plenes de significat.

Us el recomano per a parlar d’un concepte abstracte com és la identitat, segur que us donarà per a moltes estones de conversa!


YOSHITAKE, Shinsuke. Ser o no ser...: una manzana. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2019. I1 ZOR

Àlbum d’un il·lustrador japonès, Shinsuke Yoshitake, que es caracteritza pels seus àlbums conceptuals, que plantegen temes filosòfics sense perdre de vista ni l’humor ni que s’adrecen a un públic infantil.

El títol que avui us recomano ens presenta un nen que quan arriba a casa, procedent de l’escola, veu una poma vermella damunt de la taula. Bé, tot fa pensar que ho és, la forma, el color, etc., però i si no ho fos? Aquesta pregunta i les divertides i enginyoses respostes que se li acudeixen a l’infant protagonista, són les que donen peu a la història.


M’ha agradat molt la fantasia desbordant que mostra, el sentit de l’humor i com reflecteix aquella curiositat innata que tenen els nens i que els porta a qüestionar-ho tot. Crec que és un àlbum atemporal, que pot agradar per igual a infants i a adults ja que als primers els divertirà i riuran amb l’absurd d’algunes situacions i als grans ens ajudarà a recordar com érem de petits i ens invitarà a reflexionar sobre la interpretació que fem dels objectes que ens envolten. Acaben de completar la proposta unes il·lustracions, de línies arrodonides i predomini dels tons vermells i grocs, tan plenes de detalls que necessites més d’una lectura per copsar-los tots. Us ve de gust entretenir-vos-hi?

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark