Cercar

Infantils recomanats


WADDELL, Martin. L'Ànec pagès. Barcelona: Joventut, 2019. I1 JOV

L’editorial Joventut ha reeditat aquest clàssic de la literatura infantil que va guanyar el Nestlé Smarties Book Prize 1991, en la categoria de 0 a 5 anys, i el British Books Awards com a llibre de l’any 1992. En aquesta edició la traducció és de Susana Tornero, narradora oral, que dóna el seu toc personal al text original.

La història comença explicant les vicissituds d’aquest ànec “que tenia la mala sort de viure amb un pagès molt i molt gandul. Mentre l’ànec feia tota la feina, el pagès es quedava tot el dia ajagut al llit...” I mentre el pagès vagarejava el pobre ànec es feia un tip de treballar anant amunt i avall de la granja fins que va arribar un punt que estava mort de cansament i la resta d’animals, que se l’estimaven, van idear un pla per resoldre aquesta situació tan desagradable.


M’ha agradat el relat, que té un aire de rondalla i m’ha fet pensar en el clàssic Rebel·lió a la granja de George Orwell. És una lectura recomanable per a totes les edats on es reivindiquen els valors del treball en equip i de la cooperació, així com que aquells que treballen siguin els beneficiaris dels resultats del treball. Una bona lliçó d’ètica, no trobeu?

El text és fàcil de llegir per primers lectors, l’ús de les onomatopeies que donen veu als animals i la musicalitat del text el fan idoni per a ser llegit en veu alta; les il·lustracions d’Helen Oxenbury, d’una gran expressivitat, permeten seguir la història als més petits.

Us el recomano especialment a pares i educadors perquè trobo que és una molt bona eina per parlar de valors de manera amena. 


Les Eleccions dels animals. Barcelona: Takatuka, 2019. I Valors i sentiments

Els animals de la selva estan cansats del mal govern del lleó que només mira pels seus interessos; la seva darrera malifeta ha estat desviar l’aigua del riu per fer-se una piscina davant del seu cau, sense tenir en compte si això perjudica la resta dels animals, que ara no poden abeurar-se al riu. Així doncs decideixen manifestar-se i com que el lleó no fa ni cas de les seves protestes convoquen unes eleccions a les que s’hi poden presentar tots els animals. La cursa electoral comença amb la presentació dels candidats, els mítings, els debats, etc. Després del recompte de vots l’Òliba, que ha estat la responsable, proclama qui ha guanyat les eleccions. I si voleu saber qui ha estat, haureu de llegir el llibre...

Us recomano aquest àlbum il·lustrat que explica el què i el com d’unes eleccions, tema de rabiosa actualitat, i que tan pot servir en una classe com en un diàleg familiar. Us ho passareu molt bé amb els arguments de cadascun dels animals, descobrireu com s’escull al guanyador/a i gaudireu d’unes il·lustracions de traç simple però plenes de color i expressivitat. No us el perdeu!

Rosa Ma Fusté



Share/Bookmark