Cercar

Infantils recomanats


ROVIRA ROVIRA, Dolors. El Viatge de la Shalaka. Vilafranca del Penedés : Edicions i Propostes Culturals Andana, 2012. I2 AND

El cel de Mumbai normalment és gris i emboirat. Pocs dies es veu el sol, però aquesta tarda és diferent. Un mar de núvols prims i allargassats es barreja amb els saris de colors i les ombres de la gent que es mouen amunt i avall per uns carrers que encara tenen regust de festa.
Fa pocs dies que s’ha celebrat el Janmashtami. Els govindes de Mumbai han sortit al carrera trencar les olles que hi havia penjades entre les façanes. Mentre ha durat la festa, s’han passat tot el dia fent construccions humanes per arribar-hi i així poder trencar-les. D’aquesta manera, han celebrat l’aniversari del déu Krixna...

Així comença el llibre que us vull recomanar aquesta setmana i que ens parla d’una tradició: la castellera, mostrant els paral·lelismes entre una festa tradicional de la Índia i la nostra, aquí a Catalunya. L’autora del text, Dolors Rovira, va fer un viatge a la Índia amb el seu fill Fèlix, que és casteller; allí va conèixer la festa del Janmashtami i va sentir l’impuls d’escriure aquesta història com un homenatge als bastidors de torres humanes. El viatge està il·lustrat per Anna Mongay que amb els seus expressius dibuixos de colors vius facilita que els més petits, que encara no saben llegir bé,  puguin seguir la història.


La Shalaka és una nena que quan surt d’escola juga amb els seus companys a fer torres, però tots li diuen que encara és massa petita per pujar i ella s’entristeix i es queda asseguda mirant al mar. De sobte, el sol que treu el nas entremig dels núvols li proposa de fer un viatge a un altra part del món i per fer-li més còmode s’acosta a l’aigua i fa que en surti un núvol al que ella s’enfila. Des de dalt d’aquest núvol va veient com tot canvia fins arribar a un poblet on se celebra una festa: sent les gralles i veu una torre humana, un pilar de sis, coronat per una nena com ella que li ofereix el seu mocador i la convida a la festa.

Compartim el viatge?


Share/Bookmark