Cercar

Infantils recomanats


HOLE, Stian. El Final del verano. [Madrid]: Kókinos, cop. 2007. MARES I PARES I2 KOK

Setembre ha arribat i amb ell la tornada a l’escola i el comiat de l’estiu, per això he triat aquest àlbum per iniciar els recomanats d’aquest mes. Es tracta d’un àlbum molt especial que no us deixarà indiferents, sobretot pel disseny impactant de les seves imatges, unes imatges que barregen fotos i collage treballant-les amb diferents eines de disseny per aconseguir aquest resultat que estic segura que us sorprendrà.

Després d'aquest primer impacte visual passem a endinsar-nos en la història del protagonista, un noiet de nom Garmann, que veu com s’acaba l’estiu i arriben les seves tres ties àvies de visita. Ell està molt nerviós perquè ben aviat començarà la Primària i aprofita la visita de les ties per anar compartint amb elles les seves pors. Així descobreix que la tia Ruth està amoïnada per si ha de fer servir un caminador, la tia Borghild té por a la mort, el seu pare a tocar descompassat del altres integrants de l’orquestra on toca, i la seva mare a que l’atropellin –al Garmann- quan creui la carretera. Tan sols la tia Augusta no té cap por perquè està desmemoriada i no se’n recorda de res. Així doncs podem dir que aquest àlbum ens parla del pas del temps i de la superació de les pors, que no són alienes a ningú.

El seu autor Stian Hole és un dissenyador i artista gràfic noruec, nascut el 1969, que s’ha convertit en un dels il·lustradors més trencadors dels països nòrdics.  En una entrevista comentava que els seus àlbums desassosseguen més als adults que als infants: “Nuestro mundo es difícil, hay violencia, traición, abandono. Los niños no necesitan palabras endulzadas, historias  edulcoradas, necesitan la verdad.Yo dejo las tripas en el papel, no busco hacer feliz al lector,  busco  tocar al lector, los niños no son imbéciles, quieren verdades. Yo no se dibujar, corto, copio, pego en el ordenador, juego, investigo; admiro a Magritte y a Hopper.”

Us recomano que us el mireu perquè a banda d’un autor personalíssim descobrireu una lectura perfecta per parlar de les primeres vegades, i de l’angoixa i la por que moltes vegades comporten. 


BRIGHT, Rachel. Dos esquirols i una pinya. [Barcelona]: Baula, 2018. MARES I PARES
I1 BAU

“En un bosc altíssim, amb l’estiu ja passat, l’aire fresquejava i la molsa creixia a claps, la tardor es fonia i el cel anunciava ruixats, i els més dormilegues preparaven el jaç.”

Així comença aquest àlbum que també us vull recomanar i que és radicalment diferent de l’anterior tant pel tema com per la il·lustració, tan sols tenen en comú que som “al final de l’estiu”.

Rachel Bright i Jim Field formen un tàndem d’escriptora i il·lustrador que ja us he recomanat alguna altra vegada i que m’agraden per les històries tan divertides i alhora amb valors que ens proposen. En aquesta història coneixereu en Cyril Pocprevisor i en Bruce Planificador, dos esquirols amb personalitats ben diferents -reflectides en els seus cognoms- però que s’han fixat en la darrera pinya que queda al bosc. La cursa que emprendran per aconseguir-la serà de proporcions èpiques i us morireu de riure, n’estic segura!


Us el recomano per a llegir amb els més petits, el seu text té molt de ritme i les il·lustracions que ens mostren els diversos moments de la cursa per aconseguir la pinya tenen canvis de perspectiva constants que resulten molt cinematogràfics. D’altra banda  també n’extreurem algun aprenentatge: “En Bruce i en Cyril havien après que tot ho PODIEN compartir. Sí, en Cyril i en Bruce van aprendre a la fi... que el MILLOR per compartir és riure amb un amic.”

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark