Cercar

Infantils recomanats



EVE, Rosie. Quan el glaç es fon. Barcelona: Zahorí Books, 2018. I Natura

“Benvingut a l’Àrtic. Un indret de mar, glaç i cel, situat a l’extrem més al nord del nostre planeta. La Terra s’està escalfant i les glaceres es fonen...”

Així comença aquest àlbum - primer títol de la col·lecció “Animals contra el canvi climàtic”- protagonitzat per un petit ós polar que per culpa d’una glacera que es trenca queda separat de la seva mare. En un primer moment s’espanta moltíssim però recorda que la seva mare sempre li diu que el sol surt cada matí i pensa en seguir el camí del sol per anar a trobar-la. Nosaltres, els lectors, l’acompanyarem en aquest viatge com uns observadors privilegiats –l’observem com si fóssim ocells, des del cel, però també des del fons del mar- en unes il·lustracions espectaculars però també preocupants –els edificis submergits que ens parlen de la pujada del nivell del mar-.


M’ha agradat molt l’àlbum i la manera d’explicar la història, una història que ja comença a les guardes amb aquest camí de petjades grans i petites, unes al costat de les altres, i que són el primer contacte amb els protagonistes. També per les il·lustracions, que juguen amb diferents perspectives per oferir-nos un relat que va més enllà del text. Al final trobem un apèndix que ens parla de l’Àrtic, d’on prové la paraula, qui hi viu i les conseqüències de l’escalfament global.

Us el recomano perquè és una història tendra i emotiva, també plena d’esperança i amb final feliç –no sempre és així a la realitat- que ens pot ajudar a explicar als més menuts fenòmens com l’escalfament o el canvi climàtic.


TIMMERS, Leo. Una Casa per a en Tom. Barcelona: Animallibres, 2018. I1 ANI

En Tom és un gat casolà, no ha sortit mai a jugar al carrer, prefereix mirar per la finestra i tafanejar, però la seva amiga Vera li proposa jugar a “tocar i parar”. La proposta li sembla molt divertida i en Tom es deixa portar pel joc i l’aventura i surt a empaitar-la. Tanmateix la Vera, que és una papallona, és molt ràpida i quan en Tom s’adona que és molt tard i vol tornar a casa, la seva amiga ha desaparegut i ell està ben perdut. Corre per tota la ciutat, amunt i avall, fins que acaba ben marejat i pensant que ha perdut la seva casa per sempre més. Busca refugi per passar la nit i després d’uns quants desencerts en troba un; al matí següent coneix a d’altres gats i els parla de la seva aventura i de les ganes de tornar a casa. Ells el duen al parc perquè saben que la Vera hi serà i a partir d’aquí comencem el retorn a la casa... La trobarà?


El text és molt breu, com a màxim quatre línies en cada doble pàgina, i el protagonisme el tenen les il·lustracions: càlides, plenes de detalls –les expressions dels gats són genials- i ens aporten més informació no escrita, per exemple sabem que la família del Tom està preocupada perquè hi ha un munt de cartells amb la seva foto, explicant que s’ha perdut i amb un número de telèfon.

Us el recomano per als més petits, a banda de passar una estona divertida podem comentar amb ells com és de fàcil perdre’s quan s’està immers en un joc, de les dificultats de tornar a casa i sobretot fixar-nos en tots els detalls que l’autor incorpora a cada il·lustració.

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark