FERNÁNDEZ MÉNDEZ, Fátima. Encara que menut, sóc important. Benicarló: Onada, 2017. I Valors i sentiments
“Algunes de les persones que em coneixen diuen que sóc rar. Parlo poc, escolto molt... I m’agrada somiar i sentir que el món canvia de color cada dia. Potser ho diuen perquè veig la realitat d’una altra manera, diferent de com la veuen ells...”
Així comença aquest àlbum guanyador del IV Premi internacional d’àlbum infantil il·lustrat Ciutat de Benicarló que he trobat curiós i fascinant. D’una banda el seu protagonista m’ha recordat al Petit príncep de Saint-Exupery i no només per la bufanda que voleia al vent sinó per les reflexions que s’hi amaguen, darrera frases aparentment simples; i és que tot és relatiu i depèn dels ulls amb què ho mirem. Hi ha petites coses que ens poden canviar d’humor, alterar la nostra percepció i potser provocar una altra mirada més curiosa sobre tot el que ens envolta. Si a més, mirem no només amb els ulls sinó també amb el cor la nostra percepció serà diferent perquè nosaltres no ens limitarem només a observar.
Us el recomano perquè crec que és un llibre sense edat, on cada lector en funció de la seva experiència vital hi veurà coses diferents però que us atraparà per les seves il•lustracions magnètiques i una mica surrealistes i que redescobrireu a cada nova lectura.
Al mateix llibre hi trobareu la versió en català i en anglès.
BERNE, Jennifer. Sobre un raig de llum: una història d'Albert Einstein. Barcelona: Takatuka, 2017. I 92Einstein
Àlbum il·lustrat que ens apropa a la biografia d’un gran científic, Albert Einstein. Comença de manera poètica: “Fa cosa de cent anys, mentre les estrelles voltaven pel cel, mentra la Terra girava al voltant del Sol, mentre els vents de març bufaven damunt una petita ciutat prop d’un riu, va néixer un nen. Els seus pares li van posar Albert” i a continuació ens explica la seva personalitat singular: no va començar a parlar fins als tres anys, va ser considerat un noi problemàtic a l’escola, els seus mètodes educatius com a docent no van ser ben acceptats fins que les seves observacions i teories van interessar la comunitat científica i es va començar a pensar en la seva genialitat.
M’ha agradat molt la manera que té la Jennifer Berne, autora de les històries de Calvin –l’ocell lletraferit- d’apropar-nos a la biografia d’Einstein, de manera poètica i planera, fent-nos adonar de la seva genialitat amb tot de petits detalls i incitant-nos a fer-nos preguntes, a motivar la nostra curiositat innata. El text està acompanyat per les originals il·lustracions de Vladimir Radunsky que acaben d’arrodonir aquesta acurada proposta editorial. I per als amants de les propostes educatives: trobareu una nota final amb dades i referències bibliogràfiques sobre el biografiat i el seu llegat.
Una proposta rodona, us animeu a descobrir-la?
KAID-SALAH FERRÓN, Sheddad. El Meu primer llibre de física quàntica. Barcelona: Joventut, 2017. I 53 KAI
Aquest àlbum de coneixements ens introdueix en un món tan complex com el de la física quàntica intentant que n’aprenguem els conceptes bàsics i també convidant-nos a fer un recorregut cronològic i vital que ens porta a conèixer els científics que hi han treballat i l’època en què ho van fer.
M’ha agradat perquè és difícil trobar un llibre de divulgació científica que pugui agradar tant a infants, a partir de 10 anys, com a adults. El seu autor treballa com a professor de matemàtiques, física i química en un institut i crec que aquesta experiència docent i pedagògica es nota en l’estructura i les explicacions que conté el llibre; les il·lustracions d’Eduard Altarriba acompanyen perfectament el text, ajudant en la tasca de fer-lo instructiu i alhora divertit.
Us recomano aquest àlbum que farà que els petits científics vegin la física quàntica no tan sols com una matèria pesada que s’imparteix en una assignatura sinó que motivarà la seva curiositat i interès, i els adults potser també n’aprendrem alguna cosa!
Rosa Ma Fusté
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada