Cercar

Infantils recomanats


SÉNÉGAS, Stéphane. Què veus? [Barcelona]: Takatuka, 2017. MARES I PARES I1 TAK

Àlbum il·lustrat protagonitzat per un jovenet a qui els pares deixen, durant una setmana, a càrrec del seu oncle Horaci, que viu a un far. Al principi el jove està desolat,  li sembla que els seus pares l’han abandonat i que morirà d’avorriment ja que al far no hi ha televisió, ni bicicleta, ni amics. En fi, un panorama desolador! L’oncle intenta desvetllar l’interès i la curiositat del seu nebot, però aquest avesat a tenir un munt de coses a l’abast la hi posa ben difícil. Malgrat els contratemps oncle i nebot acabaran trobant punts de contacte i el nebot aprendrà que hi ha coses intangibles –l’amor o l’amistat- i d’altres de tangibles –un ham lligat a un fil de pescar, un hort amb hortalisses- que fan la vida més fàcil i agradable.

M’ha agradat la història que ens explica i sobretot el que ens deixa intuir. He trobat que ens fa pensar i reflexionar sobre les coses importants de la vida, sobre la nostra mirada apressada, la d’una societat on l’important és omplir el temps de coses diverses i no deixar-ne gaire per pensar, per filosofar... A les guardes hi trobem  una il·lustració a doble pàgina i a llapis que ja és tota una declaració de principis. Hi veiem l’oncle Horaci passejant per la platja després d’escriure una cita de Flaubert: “Perquè una cosa sigui interessant només cal mirar-la una bona estona”.

Què us sembla, fem cas a la cita i mirem de descobrir què hi veiem a l’àlbum? Estic segura que l’experiència no us deixarà indiferents. 


INNOCENTI, Roberto. El Meu vaixell. Barcelona: Kalandraka, 2018. I Mitjans de transport

Roberto Innocenti és un il·lustrador italià de talent reconegut amb nombrosos premis com el Horn Book Honor List, el Bratislava Golden Apple Award o el Hans Christian Andersen (2008) que ja us he recomanat en d’altres ocasions . Em fascina el seu gust pel detall i unes il·lustracions que sembla que cobrin vida davant dels teus ulls. 

El meu vaixell  ens explica la història d’un vaixell, el Clementine, des de la seva construcció -durant la dècada del 1930- a les drassanes, els seus viatges arreu del món transportant mercaderies, els seus serveis en temps de guerra i l’accident final que el porta al fons del mar. Paral·lelament a la vida del vaixell veiem com transcorre la vida del seu capità des que era un nen que somiava amb navegar i també la vida dels llocs per on navega i dels temps històrics que li toca viure.


L’àlbum comença pel final podríem dir, pel naufragi del Clementine, en una doble pàgina impactant. A les pàgines de continuació trobem diverses il·lustracions de més petit format que ens van mostrant les dues històries paral·leles, la del vaixell i la del seu capità. Sembla que la mida de les il·lustracions vagi lligada a la importància que tenen en la història ja que tornem a trobar-ne una en doble pàgina quan el futur capità s’embarca en el que serà el seu vaixell per primer cop, o quan es troba enmig d’una batalla naval de la II guerra mundial. Tot i que la història s’entén sense necessitat de paraules, trobem a peu de pàgina textos breus, d’una sola línia, que hi afegeixen contingut. Al final de tot hi ha unes làmines de caràcter didàctic com un mapamundi amb les rutes del Clementine per tot el món i plànols del vaixell, tant de l’interior com de l’exterior.

Si encara no coneixeu les obres d’Innocenti us recomano que el descobriu. Hi trobareu un artista sensible i una manera nova d’explicar la història als més joves. Si li doneu una oportunitat us robarà el cor per sempre més, paraula de bibliotecària!

Rosa Ma Fusté


Share/Bookmark